Новини


14Юли2015

Жътва за студенти

При предварително зададени 20 000 места повече от потенциалните кандидати в 53 университета в страната и немалък процент двойки на приемните изпити, висшите училища в момента правят буквално чудеса, за да си осигурят студенти за новата учебна година. Тъй като формулата за финансиране на вузовете не е променяна, от броя на студентите зависи пряко бюджетът на висшето училище. 

Ако си направите труда да прочетете няколко правилника за прием на кандидат-студенти на произволно избрани университети, ще се натъкнете на един и същ факт: официалните класирания са три и при тях се приемат най-добрите. Неофициалните, наречени допълнителни класирания са за всички останали и за свободните места. Разбира се, това е написано доста завоалирано и маскирано с формулировки от типа „допълнителният прием се решава от ректора/избирателната комисия“. 

На университетите не им е приятно да признаят, че пред вратите им няма тълпи от млади хора, и това е разбираемо. Тълпи няма по чисто демографски причини и заради изключителната конкуренция на чуждите вузове. Но допълнителният прием е страхотен шанс за много млади хора да получат образование и квалификация, дори ако само преди месец не са се надявали да станат студенти. 

Всички университети (без медицинските, УНСС и регулираните специалности) приемат след окончателното трето класиране (след 29 юли). Кандидатстването е само за свободните места и само за онези, които до този момент не са приети. Вузовете не приемат младежи, които вече са се записали, но искат да се откажат, защото има свободно място в специалност, която повече им харесва. Това често не е справедливо, защото на четвъртото класиране в по-желана специалност може да влязат младежи с по-нисък бал, отколкото някой, който вече е приет на второ или трето класиране. Университетите обаче не желаят да губят бройки и не са склонни да променят правилата. 

Особености на допълнителния прием

1.Кандидатстването е по-документи.

2.Могат да се използват и оценки от изпитите, но ако няма такива, и матурата е достатъчна.

3.Могат да кандидатстват онези, които са били скъсани на първата сесия на държавните зрелостни изпити или не са се явили на нея. Поправките са през август, а част от вузовете приемат първокурсниците и през септември.

4.В допълнителния прием могат да участват и кандидати, завършили средно образование преди 2007/2008 г. Някои университети, като Великотърновския например организират за тях специални курсове и изпити по български език.

5.Абитуриенти, които по някаква причина са отказали да участват в предварителната и редовната кампания, но сега, като виждат свободните места, са размислили, също могат да се включат.

6.Това важи и за онези младежи, които по различни причини не са заминали за чужбина, въпреки че са приети там. 

Много е важно да се следят сроковете за кандидатстване в допълнителния прием. Те още не са обявени, тъй като вузовете са в активната си кампания. Веднага след записването на първокурсниците след третия тур на приема, трябва да бъдат обявени свободните места. Вузовете изчакват до последно, за да видят накъде ще се насочи потокът от младежи. Ако обаче става дума за малко незаети бройки, има вариант те да бъдат прехвърлени към магистърските програми. Кандидатите, които участват в редовната кампания, трябва да използват всички нейни шансове, за да не останат „извън борда“.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: