Новини


19Яну2015

Жителство за първолак

Надпреварата за първолаци тази година не започна по Йордановден, но въпреки това част от школата вече приемат документи. До края на месеца повечето от педагогическите съвети на големите училища ще бъдат готови с критериите, по които ще отсяват кандидатите.
Личната карта на родителя носи бонус точки на кандидат-първолаците във все повече столични училища. Школските директори изобретяват нови и нови начини, с които да попречат на родители, регистрирани при роднини и познати, да запишат децата си в най-желаните училища. Един от способите, ползван от мнозина, е жителството на съответния адрес да бъде доказвано само с личната карта на родителя. По този начин обаче семейства, които живеят под наем и са регистрирани другаде, няма да могат да се възползват от екстрата, която носи най-много точки при класирането.
Други училища пък поставят различен брой точки на кандидатите в зависимост от това кога са регистрирани в квартала. Ако това е станало преди Нова година, точките са повече. Ако семейството е дошло да живее наблизо от първи януари, това му носи по-малък бонус. В стремежа си да провери кой действително живее в махалата столичното 51 СОУ "Елисавета Багряна" ще пише точки и на децата, посещавали кварталната забавачка. "Имаме детска градина, която е буквално залепена за училището, децата често идват на посещения при нас. Затова решихме да пишем точки и за онези, които са били записани в нея, както и в другата детска градина от квартала", каза директорът Асен Александров. Освен това в неговото училище ще се дават повече точки на децата, които имат брат или сестра до седми клас, учещи в същото школо. Идеята е, че по този начин също се удостоверява, че семейството живее наблизо. Все повече училища пишат допълнителни точки и на кандидати, чиито родители са учили в същото училище. Освен 51 СОУ тази година и 31 СУЧЕМ, известно като "Бастилията", също може да въведе този критерий.
Тази година отново има разнобой в приемането на документи за първи клас - част от школата вече започнаха приема, други ще стартират от февруари. 51, 134 и 119 СОУ, които са сред най-търсените, ще приемат през април, а 107 ОУ чака документите чак през май. Въпреки това обаче на финала резултатите ще излязат по едно и също време - на 3 юни, а записването ще става от четвърти. Целта е по този начин да се избегне дублирането при записването на едно и също дете в различни училища. Повечето родители подават документи на 5-6 места и биват класирани в няколко училища, а трябва да изберат само едно. На финала заради това се случва дори да ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Стела Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: