Новини


20Дек2019

Изпитните материали насърчават децата да наизустяват, а не да трупат умения

През следващите години ще бъде направена промяна на изпитните материали, така че да се насочат към меренето на умения и свързването на знания.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев по време на изслушването си в Комисията по образованието и науката в парламента.

По думите на Вълчев промяната на Закона за предучилищното и училищното образование цели да фокусира образователните системи не само върху предоставянето на знания, но и върху добиването на умения и изграждането на отношение към заобикалящия свят. Тази промяна се случва в останалите европейски страни или вече се е случила. “Тя има за цел да направи този преход според поколенческите характеристики на днешните деца и да съобрази образователните системи с това, че децата учат по различен начин, с различна мотивация и са необходими различни методи”, обясни министърът. Той отчете, че през 2006 г. Съветът на министрите по образованието е приел препоръката за ключовите компетентности.

“Днес наборът от компетентности, който трябва да придобият учениците, е по-голям от броя на традиционните дисциплини, затова е необходимо едно вплитане, особено на свързващи хоризонтални компетентности в различните учебни дисциплини”, допълни Вълчев. И поясни, че чрез новия подход учебните дисциплини ще се фокусират и върху интересите на учениците.

Ресорният министър посочи, че първоначалните му оценки за някои учебни програми показват, че...

 

Виж цялата новина тук: Teacher.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: