Новини


12Юни2023

Изпитите след седми и десети клас: най-важното за учениците и родителите

Няколо дни след огласяването на резултатите от матурите, започва решаваща седмица за седмокласниците.

Над 62 хил. седмокласници и повече 51 хил. десетокласници се очаква да явят на националните външни оценявания по български език и литература и по математика на 13 и 16 юни, сочат данните на Министерството на образованието.

Резултатите от изпитите след седми клас са балообразуващи за кандидатстването за прием в гимназии, а оценките влизат и в свидетелствата за основно образование.

С оценките си десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

Изпитите ще се проведат в училищата, в които учат младежите. За да бъдат допуснати, те трябва да носят със себе си документ за самоличност.

Седмокласниците започват с час по-рано

Националното външно оценяване по български език и литература ще бъде на 13 юни от 9 ч. - час по-рано в сравнение с миналата година. Учениците трябва да бъдат в училищата поне 30 минути по-рано.

Допуска се използването само на черна химикалка. За изпита по математика могат да се използват линия, триъгълник, пергел, черен молив и гума. Забранено е да се ползват калкулатори и коректор за заличаване на написаното. Учениците ще получат изпитен комплект, съдържащ идентификационна бланка, листове за отговори, чернови и свитък за белова. Мобилните устройства ще бъдат събрани преди началото на изпита.

Изпитът по български език и литература обхваща учебния материал от 5 до 7 клас. Писмената проверката включва тест с 26 задачи, от които 18 задачи със затворени отговори, 6 задачи с кратък свободен отговор, 1 задача с разширен свободен отговор и 1 задача за създаване на текст. Последната задача изисква създаване на преразказ върху неизучава художествена творба от името на неутрален разказвач или от името на герой.

Седмокласниците разполагат със 150 минути за писане, а учениците със специални образователни потребности ще имат допълнителни 80 минути.

Изпитът по математика ще бъде на 16 юни от 9 ч. Времето за изпълнение отново е 150 минути. Учебното съдържание, включено в изпита, е от изучавания материал от 5 до 7 клас. В теста ще бъдат включени 23 задачи:

  • 18 задачи със затворен отговор
  • 2 задачи с кратък свободен отговор (числов, символен или словесен)
  • 3 задачи със свободен отговор, в които учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача

Максималният брой точки и при двата изпита е 100.

По желание седмокласниците могат да се явят на допълнителен изпит по език. Те могат да ползват оценката си като балообразуващ елемент при приемането на ученици в 8 клас. Езиковото равнище на изпитите по език е А2, като основните компоненти са задачи за слушане, четене и разбиране. Учениците, избрали да положат тест по чужд език, са 2 141, като почти 99% от подадените заявления са за английски език, съобщават от образователното ведомство. Изпитът ще бъде на 14 юни от 9 ч.

Кандидатстване за прием в гимназии

Резултатите от външните оценявания ще бъдат обявени до 28 юни. Образуването на бала, с който се кандидатства за прием в 8 клас, е съставен от оценките от изпитите по български език и литература и математика, както и годишните оценки по тези два предмета. Максималният бал е от 500 точки. Формулата за сформирането на бала е различна за всяка паралелка, а тежестта на отделните компоненти зависи от профилите на гимназиите - математически, езикови, професионални.

Подаването на заявления за кандидатстване е от 5 до 7 юли. То се извършва онлайн чрез Единната информационна система за изпити и прием на МОН или в т.нар. училища-гнезда, които се обявяват предварително. При подаването на документите за кандидатстване учениците трябва да подредят желаните училища така, че най-желаната паралелка да бъде поставена на първо място.

До 12 юли ще бъдат обявени резултатите от първото класиране.

Всички приети ученици трябва да отидат в училищата, в които са приети, за да се запишат или за да подадат документи за участие във второто класиране от 13 до 17 юли. Не могат да се пренареждат желанията за паралелките, те остават същите, както за първото класиране.

Второто класиране ще бъде обявено до 19 юли. От 20 до 24 юли ще бъде записването или подаването на заявление за участие в третото класиране.

Свободните места за участие в трето класиране ще бъдат обявени до 25 юли. Незаетите места след третото класиране ще бъдат известни до 4 август. Това е последното класиране за прием в гимназия, а записването за него се очаква да е през септември.

Десетокласниците започват в 11 ч.

Проверката по български език и литература включва изучавания материал от 8, 9 и 10 клас. Десетокласниците ще имат 90 минути за работа, а учениците със специални образователни потребности ще имат допълнителни 30 минути.

Изпитът е от 23 задачи:

  • 14 задачи с избираем отговор
  • 6 задачи с кратък свободен отговор
  • 1 задача за редактиране
  • 1 задача с разширен свободен отговор (формулиране на теза или на антитеза)
  • 1 задача за създаване на текст (резюме, заявление или автобиография)

Националното външно оценяване по математика ще започне в 11 ч. Тестът ще включва 17 задачи, за които учениците ще имат 90 минути.

На изпит по чужд език в края на 10 клас са пожелали да се явят 3 546 ученици, като отново английският език е най-често избиран. Изпитите ще започват по различно време в зависимост от изучаваните нива по чужд език. Близо 1600 десетокласници са подали заявление да положат изпит по английски език на ниво В1, а малко над 1000 - на ниво В1.1, информира...
 

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Стефани Зорова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: