Новини


8Яну2015

И езиковите гимназии с прием от пети клас

Езиковите и хуманитарните гимназии получават правото да приемат ученици от пети клас, а не както досега след седми. Те ще имат възможност да се наричат гимназии и няма да им се променя статутът с този на средно училище. За това окончателно са се споразумели депутатите от ГЕРБ и БСП в комисията по образование и наука в парламента при дискусиите за приемането на новия закон за просветата.

„Договорихме се математическите гимназии да имат прием от 5-и клас, защото тогава избуяват математическите таланти, а за да не се сърдят - това право да получат и други гимназии”, обясни червеният депутат Кирчо Атанасов.

В предишния вариант на законопроекта се предвиждаше математическите училища, които искат да имат класове преди гимназиалния курс, да станат обикновени учебни заведения. Това предизвика масови възражения от страна на родители и педагози.

Приехме промяната, защото има езикови гимназии, които от години искат да имат по-ранно обучение, обясни и председателката на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ). Мотивът ни е, че много от тях работят успешно, а и така ги поставяме в конкурентна среда, добави тя. Приемът в топ училищата ще се утвърждава от началника на регионалния инспекторат, а от БСП поели ангажимент да изработят точните критерии и да ги запишат, за да няма злоупотреби. „Не може да има повече от една паралелка в 5-и клас в математическа гимназия в страната. Този прием е само за деца таланти, а не по принцип”, каза Атанасов, който бе дългогодишен директор на Пловдивската математическа гимназия. За Софийската математическа гимназия паралелките ще са три.

Целта на определянето на план-приема е да има ...

Виж цялата новина тук: Труд

Автор: Анета Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: