Новини


21Юли2015

И детето с книга на море

Ако почивате на нашето море в края на юли и началото на август, може да се гмуркате и в литературни вълни. Тогава се провеждат две големи книжни изложения в Бургас и във Варна. Но ако сте там с деца и искате да си четете на спокойствие, трябва да намерите увлекателното четиво и за тях.

Изложението „С книга на плажа“ от 22 до 29 юли ще е на метри от брега в Приморски парк - в най-новия експозиционен център Флора Бургас. То е организирано от общината, а всеки изложител се ангажира да дари книги на обща стойност най-малко 100 лв. на Регионална библиотека „П. К. Яворов“ в Бургас.

Варна пък от 5 години е редовен домакин на пътуващото книжно събитие „Алея на книгата“, което се организира от Асоциация Българска книга (АБК). Неговите бели шатри ще се разположат на алеята между хотел „Черно море” и входа на морската градина от 30 юли до 9 август.

И в двете изложения участва „Просвета“ - най-голямото издателство у нас за учебници и учебни помагала с над 70-годишна история. На щандовете му ще намерите голямо разнообразие от заглавия за малки и големи ученици и за деца в предучилищна възраст. При това - с атрактивни отстъпки. С „Рисувам стъпка по стъпка” децата на 4-5 и 6-7 години се учат лесно да рисуват животни, растения, хора и превозни средства. Поредиците „От точка до точка” и „Математически вълшебства” развиват фината моторика в ранна възраст, като втората ги запознава и с числата до 15 по забавен начин - чрез оцветяване. За 6-7-годишните са предназначени „Весели картинни загадки”, където удоволствията са разделени в две части: за младите джентълмени е книжката „Футбол”, а за дамите - „Елфи и феи”. В тях оцветяването е придружено от загадки, упражнения за подреждане на картинки и за разсъждаване, които развиват концентрацията, наблюдателността и въображението на децата.

Учениците, които през септември ще бъдат във 2. и 3. клас, ще намерят на щандовете на „Просвета” най-успешната нова поредица помагала за ваканцията „Вълшебно лято“. Това са книжки с вълнуващи приключения, в чийто сюжети по лек и забавен начин е вплетен учебният материал от 1. и 2. клас. Всяко упражнение е естествена част от приказна история и се възприема не като задачка за домашна работа, а като весело предизвикателство. Така през ваканцията децата неусетно си припомнят или научават много неща като главни герои в историите.

Чудесен подарък за учениците от 1. до 4. клас е и „Моят първи речник“, който също е сред най-продаваните заглавия на издателството от началото на годината. Специално за него екип на Института за български език към БАН събра около 10 000 думи, които се срещат в сега действащите учебници за началния етап. Правописът им е съобразен с новите правила в „Официалния правописен речник на българския език” на БАН. С речника децата се научат да пишат правилно думи, които затрудняват дори възрастните, например - полилей, умърлушен, анцуг и др. В него има приложения с имената на често употребявани и трудни за писане географски обекти – селища, държави, реки, морета и континенти, и на собствени имена на хора, литературни и културни герои.

Поредицата „Вълшебното ключе“, която покрива всички основни предмети от 1. до 4. клас, се състои от 14 образователни и увлекателни помагала, които успяват да задържат вниманието на детето. Освен за разнообразяване на работата в клас през цялата учебна година, те са подходящи и за самоподготовка в занималнята или у дома под надзора на родителите. А защо не и през вканцията?! „Вълшебното ключе” отключва за децата природния и социалния свят чрез увлекателни занимания. Те рисуват, оцветяват, свързват, ограждат, забавляват се. Заедно с това развиват своята наблюдателност и логическото си мислене.

За учениците, които ще бъдат в 4., 7. или 12. клас, издателството предлага голямо разнообразие от сборници с тестове и задачи по формата на МОН, с които да се подготвят за външните оценявания и матурите.

 

Всички издания на „Просвета“ ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти на издателството – виж www.prosveta.bg. Онлайн може да поръчате на www.e-uchebnik.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: