Новини


28Яну2019

Грипната ваканция е административна тежест за учителите

Грипна ваканция е обявена в повечето училища в България, грипната епидемия обхвана повече от половината страна. И ако за учениците неочакваната ваканция е повод за радост, то за учителите е административно бреме. По време на грипните или дървените ваканции преподавателите трябва да излизат в отпуск, а дните са за сметка на годишната полагаема почивка. За членовете на учителските синдикални организации обаче има допълнителни 5 дни, които може да се ползват при непредвидени ваканции като тази.

Димитър Янакиев е преподавател по физическо възпитание и спорт. Всеки път, когато се обяви грипна или дървена ваканция, той ползва допълнителните дни като член на една от синдикалните организации в училището.

Димитър Янакиев, учител: При всяка ваканция си пускам годишния отпуск, който е 48 дена, плюс допълнителните от синдикатите дни. Естествено тези, които са членове, имат своите преимущества и облаги като този допълнителен отпуск.

Така той не губи дни от годишната си отпуска и има пълноценна почивка.

Във Варна има три учителски синдиката и в тях членуват над половината от преподавателите в града. Когато има грипна или дървена ваканция, за тях може да се пусне обща заповед за ползване на допълнителните дни.

Петко Петков, директор на СУ "Свети Климент Охридски" - Варна: Останалите имат право на избор. Могат да си пуснат и те вече трябва да си пуснат от платения годишен отпуск индивидуално или да идват на работа.

Според някои преподаватели това е дискриминация, защото синдикатите трябва защитават правата на бранша, а не само на тези, които членуват в организациите им. Синдикалистите обаче казват друго.

Веселин Рашев, Синдикат на българските учители-Варна: Членството в синдиката е доброволно и всеки, който желае, може да членува, може и да не членува. Няма никаква дискриминация. Всичко е уредено...

 

 

Виж цялата новина тук: БНТ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: