Новини


27Сеп2024

Финландското образование е насочено към практическото обучение

Учители от старозагорското НУ „Димитър Благоев“ посетиха Финландия и обмениха опит със свои европейски колеги благодарение на програмата „Еразъм+“. Педагози от 11 страни се запознаха с финландската образователна система и успяха да проследят учебните занятия в три училища в Хелзинки. Своите наблюдения върху организацията на учебния процес в скандинавската държава споделиха в ефира на Радио Стара Загора директорът на НУ „Димитър Благоев“ Жана Минчева, главният учител Рада Димитрова и координаторът по проекта  „Структурирано образователно  посещение на училища и семинари“ Яна Бабрикова.

Финландската образователна система е насочена към практическото обучение. В училищата, които посетихме, има кабинети по металообработване, дървообработване, шев и кройка, готварство- както беше у нас преди години, разказва за впечатленията си Жана Минчева. Класовете са мултинационални и всяко дете се чувства добре, храната и учебниците са безплатни за държавните училища. За разлика от нашата страна всяко училище в северната държава избира в колко часа сутрин да започнат учебните занятия. Учениците не са ограничени да се разхождат в двора на училището, имат възможност да използват близкия парк- допълва още директорът на училище „Димитър Благоев“.

Образователната система включва и родителите в учебния процес. Те могат да присъстват в клас и да подпомагат работата на учителите. Според Рада Димитрова българските ученици са доста по-натоварени от финландските си връстници. Това което се изучава в 6,7 клас при тях, в България се преподава в 4,5 клас. Определянето на частите на речта във Финландия се учи в 5 клас, у нас започва във 2-ри. В по-горните класове се учат десетични дроби в сравнение с нашите програми...

 

Виж цялата новина тук: БНР

Автор: Здравко Георгиев

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: