Новини


13Фев2023

Едва 6.5% от учителите у нас са до 29 години

Средната възраст на преподавателите е 54 години, показват данните на Синдикат „Образование“

 

 

Едва 6.5% от учителите у нас са на възраст до 29 години. Тези данни са устойчиви за последните 5 години, отчитат от Синдикат „Образование“ във връзка с политиките на МОН за привличане и задържане на млади педагози в системата.

Младите учители в България са едва 15.26%, а над 70% от тях не задържат и напускат още през първата година. Според статистиката средната възраст на преподавателите е 54 г. – с десет години по-висока от средноевропейската.

Като причини за текучеството се посочват ежедневният стрес, липсата на социални умения и подкрепа, срочните договори, административната тежест и допълнителните дейности, с които са натоварени учителите. Педагогическите специалисти към момента са 91 хиляди.

В същото време обаче нараства броят на студентите в педагогическите специалности, като за последните четири години само Пловдивският университет той се е увеличил с една трета.

„Недостиг на учители в София и някои големи градове продължава да съществува, за разлика от по-малките населени места“, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

Според него трябва да се работи за повишаване на статуса на учителската професия, да се гарантира институционална подкрепа, активизиране на наставничеството и менторството за младите учители, да се увеличи броят на практическите...

 

 

Виж цялата новина тук: У4а в Пловдив

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: