Новини


6Юли2016

Допълнителни часове по български за малцинствата

Децата, чийто майчин език не е български, ще учат допълнително извън обучението по учебен план. Предвижда се безплатно допълнително обучение - в училище и през лятната ваканция. Става дума за децата от малцинствата, родителите, на които работят и живеят у нас, както и за бежанците. Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, представяйки проекта за образователен стандарт за усвояване на българския книжовен език. В детската градина ще имат по 2 допълнителни часа седмично, в началния етап - 3, в прогимназията - 4, а в първия гимназиален етап - 5. Целите са да се намали степента на неграмотност и отпадането на ученици.

Стандартът за профилираното образование пък влиза в сила за учениците в 11-и и 12-и клас от учебната 2021/2022 г. Профилът ще е от 3 или 4 предмета, като 2 се определят на национално ниво, а останалите - в училищните учебни планове. Всеки профилиращ учебен предмет се състои от задължителни и избираеми модули. Дава се възможност за трупане на кредити за висшите училища.

Задължителните модули се вземат в 11-и клас със 144 часа годишно, а в 12-и - със 124 часа. Избираемите модули в 11-и клас се учат с не повече от 144 часа и не по-малко от 36 часа годишно, а в 12-и - с не повече от 124 часа и не по-малко от 31 часа годишно.

 

Профилите са чужди езици, хуманитарни науки, обществени науки, икономическо развитие, софтуерни и хардуерни науки, предприемачески, математически, природни науки, музика, изобразително изкуство, физическо възпитание и спорт.

4 стандарта ще бъдат представени до края - за професионалното развитие на учителите, за приобщаващото образование, за придобиването на квалификация по професия, за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование.

В профилираното обучение

се трупат кредити за вуз

Кунева праща на

прокуратурата 3-те

съмнителни проекта

с европари

“Одитният доклад от проверката на одобрените проекти по Оперативната програма за наука и интелигентен растеж “Подкрепа на предучилищшо възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение" ще бъде изпратен на прокуратурата. Нарушения има, трябва да знаем дали са от пропуск, или е по-сериозно, защото става въпрос за 1,5 млн. лв.” Това обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева. 3 проекта провокираха съмнения. Те са на 3 сдружения, създадени непосредствено след обявяването на критериите за кандидатстване, които са на един адрес, с едни и същи лица. Договори с тях няма да бъдат подписани, тече втора проверка за други проекти на тези лица, вече не за детски градини, а за интеграция на циганчета в училища, обясни Кунева. Ще се преценяват и действията на служителите от дирекция “Структурни фондове”...

 

Виж цялата новина тук: "24 часа"

Автор: Ярослава Прохазкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: