Новини


13Окт2023

Директори настояват повишената заболеваемост от грип и Covid-19 да не води до карантиниране на класове

Повишената заболеваемост от грип и Covid-19 не трябва да води до карантиниране на класове и на училища. Законът за здравето и наредбите по неговото прилагане спешно трябва да бъдат променени. В противен случаи директорите на училища са длъжни да карантинират класове и да се премине към онлайн обучение, дори и при един болен ученик. Ако не го направят, подлежат на сериозни администартивни и финансови санкции. Това написаха в позиция до Министерството на образованието и до Министерството на здравеопазването от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Величка Таседжикова, секретар на УС на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 70-то Основно училище, посочи, че е проблем неотменената от законова гледна точка карантина на група ученици, ако сред тях има такъв с установен Covid-19. 

"В такъв случай се карантинира цял клас. Covid-19 може да бъде в руслото на стандартните вирусни заболявания за сезон. Вече има паралеки, които са под карантина и са в ситуация на обучение от разстояние".

Трябва да бъдат преразгледани тези нормативни разпоредби, призова тя. 

"Детето, което се  е разболяло, ще си бъде вкъщи. Няма здравна причина, която да налага карантиниране на цяла паралелка"

Дългото обучение от разстояние в електронна среда по време на пандемията доведе до проблеми, които продължавата да ни съпътстват, напомни директорът. 

"Не бихме искали да бъдат задълбочавани. Смятаме, че тази клауза в момента вреди. Поставени сме в ситуация на нонсенс. Прилагаме мярка, която знаем, че не е...

 

Виж цялата новина тук: БНР Хоризонт

Автор: Мария Сивкова - Илиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: