Новини


28Окт2015

Децата ще учат повече български език и математика

Часовете по редица предмети като български език, математика, история, география, физика и др. се увеличават за сметка на биологията, спорта и музиката. Учебната година ще се удължи, но за по-малко деца и не така драстично, както обяви просветното министерство в петък. Това става ясно от новата наредба за учебния план, публикувана за обществено обсъждане. От Министерството на образованието и науката (МОН) не сметнаха за необходимо да мотивират предложените промени, нито да обяснят кое е наложило драстичното "окастряне" на първоначалните намерения.

Според промените, които ще влязат в сила най-напред за първолаци и петокласници през 2016/2017 г., хорариумът по български език и литература се увеличава за всички класове. В началния етап от 1-ви до 4-ти клас децата ще учат 21 часа повече официалния език - 910 часа годишно вместо сегашните 889 часа. Увеличението обаче е само при първолаците и 4-класниците - съответно със 7 и с 14 часа. В прогимназиалния етап (5-и - 7-и клас) български ще се преподава не по 510 часа, а по 520 часа. Промяната е само за седми клас - от 170 на 180 часа. В гимназията увеличението между 8-и и 12-и клас е с 5 часа и общото количество часове става 561. Тук промените са в два класа - в осми клас ще се учи 26 часа по-малко български заради засиленото изучаване на чужд език, но в 12-и това ще се навакса с 31 часа повече.

Най-сериозното увеличение на часовете е по математика. Учениците от 1-ви до 12-и клас ще учат този предмет общо 90 часа повече от сега, т.е. 1326. В началния етап отново промяната е само в първи и в четвърти клас. Първолаците ще учат 4 часа повече, т.е.128, а четвъртокласниците - 8, т.е. 136. В прогимназията има увеличение само в седми клас - с 8 часа до 144. Младежите от гимназиалния етап пък получават доста по-тежък хорариум - със 70 часа повече, или 422. Дванадесетокласниците занапред ще учат математика задължително по 62 часа годишно (досега този предмет не бе сред...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: