Новини


14Окт2022

Децата с нарушен слух могат да ползват нов вид електронни образователни ресурси - видеоуроци със субтитри

Поредица от видеоуроци по български език и литература със субтитри в подкрепа на ученици със специални потребности от първи до четвърти клас е създадена като съвместен проект между Издателската група "Просвета" и доброволците от Глоубъл деливъри център на Hewlett Packard Enterprise (HPE). Това съобщиха от издателството.

Уроците ще могат да се ползват в електронната образователна платформа е-просвета. Голяма част от тях са в секцията "Безплатно съдържание" и достъпът до тях е свободен - необходима е само регистрация, като тя е безплатна.

Специалните уроци изцяло покриват учебното съдържание по български език и литература от първи до четвърти клас. Субтитрите улесняват малките ученици да възприемат пълноценно съдържанието. Самите видеоуроци пък дават възможност на децата да учат със собствено темпо, като същевременно вървят в крак със своите съученици.

"Липсата на онлайн образователни ресурси е съществен проблем в обучението на децата със специални потребности. Достъпът до качествено, приобщаващо и ангажиращо образование означава по-добър шанс за тях. Ето защо от "Просвета" си партнираме с HPE в проекта им Subtitling Heroes ("Герои на субтитрите"), иницииран от компанията съвместно с фондацията "Заслушай се". Основна цел на инициативата е да подпомогне децата с увреждания, техните родители и учители", коментираха от издателството.

"Subtitling Heroes, който стартира като инициатива за онлайн доброволчество по време на най-големите ограничения, наложени от КОВИД-19, към днешна дата е утвърден като една от дългосрочните и най-устойчиви доброволчески инициативи на HPE в локален мащаб. Гордеем се, че заедно с нашите партньори успяваме по един съвсем директен начин да допринесем за това образованието да бъде по-достъпно за децата с нарушен слух и се надяваме, че и други компании, които поставят действителен фокус върху своята корпоративна социална отговорност, ще бъдат вдъхновени за проекти в полза на хората с различни способности", заявиха от... 

 

Виж цялата новина тук: БТА

Автор: Димитрина Ветова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: