Новини


2Юни2022

Българчетата от чужбина ще учат до 3 години допълнително български в училищата у нас

Министерството на образованието и науката (МОН) ще подготви нормативни промени, които да подпомогнат езиковото интегриране на децата на българи, родени в чужбина или прекарали дълго време там.

Идеята е те да могат пълноценно да продължат образованието си в българските училища. Представители на МОН и на Асоциацията на българските училища в чужбина обсъждаха решенията на този проблем в парламентарната комисия за българите извън страната.

По думите на председателя на комисията Антоанета Цонева, изучаването на български език е върховен приоритет за нашата държава и е изключително важно за завръщането на българските семейства в родината. А според Боянка Иванова от Асоциацията на българските училища в чужбина българчетата, които не знаят български, са изправени пред езикова бариера у нас.

"Осланяйки се на опита в Европа и САЩ, Асоциацията предлага 3-годишни държавни програми за допълнително обучение и напасване в образователната среда на ученици, дошли от чужбина и записали се да учат у нас в различни класове. Сега те наваксват изучаването на български в частни школи. За да се финансират тези програми обаче, първо трябва да има статистика колко души и на каква възраст имат нужда от такива програми за интеграция", каза Боянка Иванова, цитирана от...

 

Виж цялата новина тук: Novini.bg

Автор: Валери Зайцев

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: