Новини


27Окт2021

Близо 11 300 ваксинирани ученици, от педагозите - 37,46%

Преболедувалите влизат без тест в клас

Школата в 75 общини на ротация

 

Близо 11 300 са учениците с пълен курс на ваксинация срещу коронавирус или с поставена първа доза. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването към 14 часа на 26 октомври. Сред педагозите пък ваксинираните са 37,56%, посочват от МОН. За ваксинираните и преболедувалите ученици и учители няма да се изисква да бъдат подлагани на тест два пъти в седмицата, за да бъдат присъствено в школата.

20 879 лица до 19-годишна възраст включително са с пълен курс на ваксинация или с поставена първа доза, сочат данни на МЗ. 9589 от тях обаче са на 19- години или вече не би трябвало да се обучават в училище. От данните става ясно още, че и сред децата има интерес към ваксинацията, тъй като близо 3800 от всички над 20 000 имунизирани до 19-годишна възраст включително са се ваксинирали в близките няколко седмици и им предстои поставянето на втора доза. Сред педагозите също има такива, които засега са си сложили първа игла. Те са 1,8% от всички 37,46% ваксинирани учители.

Всички те ще

могат да влизат в училище, без да бъдат тествани

Това ще важи и за преболедувалите. Над 29 000 лица до 19-годишна възраст са изкарали коронавирус. Над 15 000 учителите също са преборили вируса от началото на пандемията. Всички, които са дали положителен тест, след 15 ноември също ще могат да се върнат в класните стаи в следващите две седмици, без да бъдат тествани.

Изцяло онлайн са учениците в общините със заболеваемост над 750 на 100 000 население. Първи към присъствено обучение ще могат да се върнат малчуганите от начален етап. След тях ще са прогимназистите. „Очаква се децата от 5-и до 7-и клас да се върнат в училище след две седмици - веднага след като стане ясно какви са резултатите от въвеждането на мярката при най-малките”, заяви пред БНТ просветният министър проф. Николай Денков.

За да се тестват децата обаче, трябва съгласие на родителите. Директорите бяха пуснали анкети до тях още в началото на годината, но голяма част не одобряваха скрининга, тъй като тогава единствената опция бе от нещадящите тестове. „Ако питаме отново родителите, предполагам, че по-голямата част ще са „за” тестването, защото алтернативата е да си ги гледат вкъщи. А това тях не ги устройва. Тестовете също са по-щадящи”, сподели директорът на 137 СУ „Ангел Кънчев” Владимир Миков. Той обаче не одобрява тестовете да се правят от учителите, защото това не влиза в длъжностната им характеристика. „Аз не мога да ги задължа. Това е работа на медицинските специалисти”, коментира още директорът и допълни, че имат медицинска сестра, но тя не може да тества всички 450 деца от начален етап. Миков смята, че дори да не тестваме всички здрави деца, то поне да

има задължителен скрининг

на всички болни, преди да се върнат в клас, за да бъдат...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: