Новини


30Ное2023

Близо 1 млрд. лв. повече да получи образователната система, предвижда проектобюджетът за 2024 г.

Бизо 1 млрд. лв. повече да получи системата на образованието през следващата година в сравнение с бюджета за 2023 г., предвижда проектобюджетът за 2024 г. По време на парламентарната комисия по образование министърът на образованието и науката Галин Цоков каза, че планираните пари за образование за 2024 г. са над 8.5 млрд. лв. През тази година средствата са над 7.5 млрд. лв.

Политиката за увеличение на заплатите на учителите продължава. В проектобюджета е записано, че заплатите трябва да достигнат не по-малко от 125% от средната работна заплата в страната за 2023 г. За целта са предвидени близо 290 млн. лв. Със задна дата от 1 януари 2023 г. учителските заплати бяха увеличени. Така минималната работна заплата на учител стана 1709 лв.

За увеличение на разходите за храна и издръжка на децата и учениците са разчетени 93 млн. лв. Близо 120 млн. лв. ще са нужни за купуването на учебници и познавателни книжки за деца от подготвителните групи и учениците от първи до дванайсети клас. От 2024 г. учебниците за гимназистите вече ще се поемат от държавата.

Бюджетът за изграждане и ремонти на детски ясли, градини и училища е в размер на близо 47 млн. лв. За изграждане и ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в училищата са разпределени 50 млн. лв

Предстои повишаване на заплатите на преподавателите в университетите

В проектобюджета за 2024 г. е записано, че държавата отпуска 38 млн. лв. за осигуряване увеличението на възнагражденията на академичния състав от 2023 г. От 1 август минималната заплата на асистентите в университетите се увеличиха от 1500 до 1800 лв.

Близо 39 млн. лв. са предвидени за увеличаване на възнагражденията на академичния състав във висшите училища.

За увеличение на заплатите на учените от БАН са разчетени 8 млн. лв., а за Селскостопанската академия - 3 млн. лв.

Цоков поясни, че трансферите към държавните висши училища към МОН са над 807 млн. лв., а 59 млн. лв. са за висшите военни училища към Министерството на отбраната.

От държавните висши училища най-голям е бюджетът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - над 121 млн. лв. Техническият университет в София ще получи близо 83.5 млн. лв., а Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) - 34 млн. лв. Висшето училище с най-малка държавна субсидия за 2024 г. е Висшето строително училище "Любен Каравелов" в София - над 2.3 млн. лв. Разпределените средства за Българската академия на науките са над 171 млн. лв.

Отпуснати са още 6 млн. лв. за...

 

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Стефани Зорова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: