Новини


15Ное2021

9 млн. отсъствия навъртяха учениците

Втора вълна първолаци залива класните стаи във вторник

 

Над 9 млн. отсъствия навъртяха учениците от началото на учебната година до края на октомври. Това става ясно от данните на МОН, предоставени на „Телеграф“.

Очаквано в разгара на четвъртата вълна от коронавирус повечето са по уважителни причини. От началото на учебната година до края на септември учениците са натрупали 2 080 680, съобщиха от ведомството на акад. Николай Денков. От тях неизвинени са 289 998. Натрупали са ги 65 974 ученици. 9146 деца са направили по пет или повече неизвинени отсъствия.

Увеличение

Прави впечатление, че през октомври броят на липсващите ученици се увеличава. Тогава натрупаните отсъствия от учениците са 7 317 711, от които 906 053 неизвинени. Направили са ги 131 641 ученици. От тях 22 289 ученици са натрупали по пет или повече отсъствия по неуважителни причини. Част от тях, които отговарят на другите условия за получаване на детски надбавки, ще спрат да ги вземат за срок от една година. Това е една от мерките за задържане на децата в образователната система. Ако семействата я нарушат и в продължение на пет дни децата им не ходят на училище без уважителна причина, губят бонусите.

Завръщане

Междувременно вчера още малки ученици се завърнаха в клас, а най-голямата вълна се очаква във вторник, след изборите. Ученици от 18 паралелки на Основно училище „Неофит Рилски“ - Дупница, Основно училище „Св. св. Кирил и Методий" – Кюстендил, и Основно училище „Проф. Марин Дринов" – Кюстендил, започнаха успешно присъствен образователен процес от вчера. На чина се върнаха и още деца в столицата. В Пловдив също се готвят за старт. Там се очакваше тестовете да са по училищата в петък. Те са достатъчно според заявената бройка от училищата, като има и резерв. Той е за онези родители, които са били колебливи в началото, но впоследствие могат да решат да пуснат детето си на училище. Това не може да става от днес за утре, а с поне един ден предварително обявяване, поясниха от РУО. Радостна новина за ученици и родители дойде от община Никопол. Там всички деца от 1-ви до 12-и клас от 12 ноември преминават изцяло в присъствено обучение,  съобщиха от Регионалното управление на образованието в Плевен. Там нивото на заболеваемост от COVID-19 вече е под 250 на 100 000, което означава, че се отменя ротацията на класовете и всички деца се връщат в училище, уточниха от РУО.

Родители търсят даскали

за децата без тест

 Родители от Плевен, които не желаят децата им да бъдат тествани в училище и така няма как да участват присъствено в учебните занятия, търсят алтернативни варианти за обучение, съобщи Десислава Костадинова, администратор на фейсбук група, която има за цел да свърже родители и учители. "Нашата идея е да организираме качествено обучение на децата ни, които не искаме да пускаме в училище срещу тестване два пъти седмично", обясни Костадинова пред БТА. "Часовете ще може да се провеждат онлайн или присъствено, ако има подсигурено помещение, но за не повече от 7-8 деца в група", добави тя. Целта на родителите е да се сформират групи според възрастта на децата. Ще се изпращат покани към учители пенсионери или такива, които могат да отделят от времето си, за да преподават на децата, които не ходят на училище. Засега се оформят две групи с първокласници, по една за втори, трети, четвърти и пети клас. "Учителите ще получават заплащане за труда си", подчерта Костадинова.

Скок на освободените

от изследване в...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Райна Харалампиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: