Новини


14Окт2024

61 000 деветокласници се явяват на е-изпит по природни науки

Над 61 000 деветокласници се явяват днес и утре на първото по рода си изследване на уменията по природни науки на електронни устройства. И в двата дни то започва в 8 часа. Целта е да се види нивото на учениците и затрудненията им, след което да се работи целенасочено за попълване на дефицитите.

Както "Сега" писа, от МОН анонсираха въпросния национален изпит по природни науки за 9. клас ден преди да излязат шокиращо слабите резултати от PISA 2022. Намерението на екипа на министър проф. Галин Цоков е т.г. да се работи целенасочено за подготовка на учениците за PISA чрез решаването по-практически задачи по формата на международното изследване, каквито ще бъдат включени в електронния изпит по природни науки.

Във връзка с измерването на уменията на деветокласниците МОН е изпратило инструкции до училищата. Тестовете за него са в два варианта, съобразно двата дни на провеждане. Всеки ученик ще влиза с edu.mon.bg акаунта си, където ще решава тест от три части - по биология и здравно образование, по физика и астрономия и по химия и опазване на околната среда. Всяка част включва до 10 задачи/казуса. Ученикът ще разполага с 30 минути за всяка част, като до приключването ѝ ще може да се връща и променя отговорите си. Тестът съдържа отворени и затворени въпроси, като на места се изисква ученикът да запише свободно верния отговор. Използва се само кирилица.

В края на миналата седмица просветният министър провери готовността за предстоящия изпит във великотърновската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Ангел Попов". Екипът на училището демонстрира как учениците влизат в платформите, времето и начинът за решаване на задачите, както и предаване на готовите работи. Директорът д-р Евгения Илиева обясни на министъра, че вече повечето деветокласници са провели примерните тестове и не срещат затруднения - нито от технически характер, нито с трудността на задачите.

"Всички задачи са разработени по начин, който да не проверява механичното възпроизвеждане на знания, а на конкретни умения", коментира министър Цоков. По думите му за да се инициира разговор в обществото за евентуално бъдещо провеждане и на важни за системата изпити на електронни устройства, е важно да се провери и практическата готовност на системата за това. "В тази връзка и в предстоящите тестове в понеделник и вторник ще се тестват два различни електронни модула, а училищата имат възможност да изберат в един или два дни да ги проведат", обясни министърът. "Повечето международни изследвания също се провеждат на електронни устройства и е важно да подготвим учениците за това", каза още проф. Цоков, допълвайки, че и задачите за деветокласниците...

 

 

 

 

Виж цялата новина тук: СЕГА

Автор: СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: