Новини


22Мар2023

3200 кандидат-първолаци кандидатстват за 45 училища

Подаването на документи започва от 10 май, критерият с най-голяма тежест за прием е местоживеенето на детето

3200 кандидат-първолаци се очаква да бъдат регистрирани за прием в общинските училища. По предварителни данни на обобщения проект за план-приема местата ще са над 3400 в 45 учебни заведения, а това означава, че има за всички деца.

Кампанията започва на 10 май. Родителите могат да подават онлайн документи чрез електронната система – http://priem.plovdiv.bg, където ще бъдат обявени свободните места. По-ранното подаване на заявления не носи предимство – важно е да бъде спазен крайният срок, който за първото класиране е 31 май. Резултатите от него ще станат ясни на 2 юни. Следват още две класирания – на  15 и 27 юни.

Заявление за кандидатстване може да бъде подадено и на хартиен носител (по образец) в избраното от родителите училище по първо желание, като крайният срок е 30 май. Важно условие е подаването само на едно заявление – по  интернет или на хартия, защото системата не позволява въвеждане на второ за едно дете.

Критерият с най-голяма тежест за прием е местоживеенето на детето. Най-много точки получават тези с настоящ или постоянен адрес над 3 години в съответния прилежащ район на училището. Общинският съвет гласува промяна в критериите, свързани с адресната регистрация. При смяна на адреса (настоящ или постоянен), когато последният и предходният са в района на едно и също училище, ще се взема под внимание регистрацията на предходния адрес за определяне на уседналостта. Добавен е и нов критерий за децата, които завършват предучилищното си образование в детските градини по Монтесори метода. За тях се предвиждат допълнителни 2 точки, ако родителите желаят децата им да продължат образованието си в паралелките, работещи по системата.

Тъй като предстои да бъдат направени промени в структурата на данните, свързани с приетите изменения и допълнения в правилата, то всички създадени чернови на заявления за кандидатстване ще бъдат анулирани и родителите ще получат...

 

Виж цялата новина тук: У4а в Пловдив

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: