Новини


6Апр2015

200 хил. ученици отиват на изпити през май и юни

Близо 200 хил. ученици се очаква да се включат в изпитния маратон през май. След празниците в началото на идния месец Министерството на образованието последователно ще проведе националните изпити за учениците от IV, VII и XII клас. За родителите и децата обаче тези изпити станаха по-популярни като матури въпреки опитите на министерството да наложи като популярна формулировката "национално външно оценяване". Независимо как се наричат, изпитите имат за цел да "измерят" наученото от децата в началното училище, след това в VII клас (според новата образователна структура основното образование ще се завършва след VII клас) и накрая в XII клас. В изпитната програма е включено и оценяване на знанията по чужд език в края на VIII клас на учениците от езиковите гимназии.
Вече стана традиция кампанията да започва с
изпитите за най-малките 
Четвъртокласниците ще имат четири теста по основните предмети - български език и литература, математика, "Човекът и обществото" и "Човекът и природата". Първият - по български език и литература, е насрочен за 7 май, веднага след Гергьовден. Тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 въпроса към него. Изпитът по математика е на 8 май. Следва кратка пауза и на 12 май ще се проведе препитването по "Човекът и обществото". Последният изпит е по "Човекът и природата", който е насрочен за 13 май. По трите предмета децата ще решават тестове, които се състоят от 16 въпроса. Част от тях са с един верен от няколко възможни отговора, друга част са с отворени отговори. Изпитването за всеки един от предметите се провежда едновременно за учениците от всички паралелки в IV клас в съответното училище. Всички препитвания започват в 10.00 часа. Началникът на съответния регионален инспекторат може да разреши присъствието на доброволни екипи от външни наблюдатели, в които влизат родители от настоятелството и учители. Те могат да наблюдават разсекретяването и размножаването на изпитните материали. По време на изпита не се допускат учители, които преподават на учениците. Резултатите от съответния изпит се съобщават на децата и родителите по график, определен от директора на училището. 
Кампанията за седмокласниците
предизвиква сериозни притеснения у децата и родителите. Причината е, че от няколко години този изпит се провежда на принципа "2 в 1" - първата част от изпита е за оценяване на наученото, а втората част от теста се решава от кандидатите за гимназия. Това са и единствените изпити, на които учениците нямат право на втори шанс, ако се провалят. Изпитът по български език и литература е на 20 май, а по математика - на 22 май. Седмокласниците се явяват на двата изпита в училищата, в които се обучават, без да подават предварително заявление, припомнят от Министерството на образованието и науката. Началният час е 10.00. 
Изпитът по български език и литература се състои от две части. Първата е с продължителност 60 минути и включва 25 въпроса с фиксиран или отворен отговор. Максималният брой точки е 65. Вторият модул е с продължителност 90 минути и представлява преразказ на непознат текст от името на герой. Писмените работи се оценяват по предварително обявени критерии и максималният резултат, който един ученик може да получи на тази част от изпита, е 35 т. Общият сбор е 100 т. 
Подобен е изпитът по математика. В рамките на 60 минути учениците трябва да решат 20 задачи, от които 16 са с един верен от четири възможни отговора. Останалите 4 задачи са по-сложни и се решават само от кандидатите за гимназия. Две от задачите са с практико-приложен характер и за тях се пишат само отговорите. Другите две задачи изискват аналитични умения и учениците да опишат и аргументират решението им. Времето за работа е 90 минути. Броят точки от двата модула е съответно 65 и 35 т., като максималният отново е 100 т. Получените резултати се превръщат в оценки по шестобалната система по определена скала. Резултатите от изпитите ще станат ясни до 3 юни. От 10 юни до 14 юли седмокласниците, които искат да кандидатстват в елитните гимназии, могат да получат служебна бележка с оценките от двата изпита. Документите за участие в приема се подават в училищата гнезда от 16 до 19 юни. Първото класиране ще бъде обявено до 25 юни. 
Освен тестовете по български език и литература и по математика седмокласниците ще имат още три теста, които обаче нямат връзка с кандидатстването в гимназиите. Първият е по ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: