Новини


1Сеп2014

Защо УСПЕХ е един от успешните европроекти на МОН

Заради добрите практики програмата бе удължена с още една година.
"В работата си с глина използваме различни техники - източваме с точилка, правим отливки в гипсови калъпи и малки пластики, точим съдове с грънчарско колело. Изпичаме нашите изделия - къде мислите - в чушкопек и в една пещ с малко по-големи размери, която изровихме от шкафовете в кабинета по физика", разказва Мария Митрева, ръководител на ателие "Сръчко" в Гимназията за преподаване на чужди езици "Христо Ботев" в Кърджали. Училището е добре известно - всяка година неговите възпитаници са сред първите 10 училища по успех от матурите. 2014-а не е по-различна - абитуриентите заеха трето място в почетната класация. Извън уроците по литература и чужди езици гимназистите демонстрират сръчност в клуба по грънчарство.

"При нас е добре дошъл всеки, който е готов да се усмихне и да повярва в себе си. А пътят е кратък - трябва само една протегната ръка и парче глина. Вече трета година учениците творят с огромен интерес и активно участват в различни представителни изяви на ателието", продължава с разказа си Мария Митрева, която не пести похвали за работата и старанието на учениците. Троянска шарка и сграфито техника са само част от дейностите, които учениците усвояват при работата с глината или както шеговито я нарича ръководителката - "голямото цапане". И вие може да научите нещо полезно - например, че на 12 декември е празникът на грънчарите, а Свети Спиридон е техен покровител. Макар и да е с ретро или по-скоро соцзвучене, работата в клубовете по интереси наистина помага на тийнейджърите да осмислят свободното си време, да намалят отсъствията си и да не бъдат агресивни към околните.

"Сръчко" се реализира по УСПЕХ, зад чиято абревиатура се крие пълното название на проекта - "Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти". Клубът обаче не е самоцелно начинание, а продължение на дългогодишни традиции в ...

Виж цялата новина тук: Сега

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: