Новини


25Май2015

Защо финландското образование е сред най-добрите в света

През последните десетилетия Финландия неизменно е в челните места според международните изследвания за грамотност PISA. Какво отличава финландската система на образование от нашата?

  • * 93% от финландците завършат средно образование.
  • * 66% от учениците се приемат в университетите (най-висок процент в Европа).
  • * Въпреки високите резултати, финландските ученици прекарват най-малко време за учене.
  • * Междучасията в началното училище са цели 75 минути.
  • * Всички деца, умни или не, се обучават в едни и същи класни стаи. Разликата между слаби и силни ученици тук е най-малка в света.
  • * 30% от деца получават допълнителна доброволна помощ от учителите -"частните уроци" са забранени.
  • * Рядко се дават домашни, няма класни и контролни, само при завършване на средното образование има стандартизиран тест
  • * Няма елитни или посредствени училища - всички имат еднакво оборудване и пропорционално финансиране.
  • * Държавата гарантира 100% безплатно образование. Това включва обучение, учебници, тетрадки, пособия, храна и транспорт до училище. Всякакво събиране на допълнителни средства от родителите за каквито и да са цели, са забранени.
  • * Всички учители в Финландия трябва да имат магистърска степен, която се субсидира от държавата.
  • * Учителите се подбират от 10%-те най-добри от завършилите.
  • * През 2010 г. 6600 кандидати са се борили за 660 места в начални училища
  • * Учителите сключват само едногодишни договори, с възможност за удължаване. Заплатата им е около 5 000 евро.
  • * Преподавател с 15 години стаж получава 102% от средната заплата на други специалисти с висше образование. Социалният статус на учителите е като на лекар и адвокат.
  • * Учителите прекарват в класните стаи само 4 часа на ден. 2 часа на седмица отдават за професионално си развитие. 

Реформата на образователната система на финландците започна преди около 45 години, като основен двигател в плана за икономическото възстановяване на страната. Никой не е предполагал, че ще е толкова успешна, до 2000 г., когато първите резултати от стандартизирания тест на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) сред 15-годишните в повече от 40 страни по света, определят финландските деца като най-добрите читатели в света. В следващите години излизат напред и по математика и природни науки. До 2006 г. Финландия е първата от 57 страни в областта на науката, през 2009 по научна грамотност отстъпва само на Шанхай, а по математика заема 6-то място в света сред почти половин милион ученици от цял свят.

7-те принципа на финландското образование

1. Равенство

Училищата. Няма елитни или посредствени училища - всички имат еднакво оборудване и пропорционално финансиране. Доскоро на финландците е било забранено да избират училище, сега забраната е премахната, но повечето родители пак си дават децата в най-близкото училище, защото всички училища са еднакво добри.

Учебните предмети. Не се допуска по-задълбочено изучаване на едни предмети за сметка на други. Всички са еднакво важни, а учителите имат пълната свобода да преподават материала както сметнат за добре

Родителите. Учителите нямат право да разпитват родителите за професия или социален статус.

Ученици. Финландците не делят учениците в класове в зависимост от способностите им или кариерните им предпочитания. Забранено е да се сравняват учениците един с друг. Разликата между слаби и силни ученици тук е най-малка в света.

Равенство на правата на учители и деца. Във Финландия наричат ​​това принцип на "зачитане на ученика". Още от първи клас на децата се обясняват права им, включително и правото да се оплакват на социален работник. Това насърчава финландските родители да разберат, че тяхното дете е самостоятелна личност, която е забранено да се обижда или наранява.

Учителите. Всички учители сключват договор само за една учебна година, с възможност за удължаване, което заедно с приличната заплата от 2 500 евро за помощник-учител и 5000евро за учителите по предметите, кара финландските преподаватели да имат много внимателно отношение към възпитаниците си.

2. 100% безплатно образование

Освен самото обучение, безплатни са:

  • * обяд, закуска;
  • * екскурзии, посещения на музеи и всички извънкласни дейности;
  • * транспортът, ако училището е по-далече от 2км, училищен автобус взема и връща детето;
  • * учебниците, всички канцеларски принадлежности, калкулатори и дори лаптопи и таблети.

Всякакво събиране на допълнителни средства от родителите за каквито и да са цели, са забранени.

3. Индивидуален подход

За всяко дете се съставя индивидуален план за обучение и развитие. Персонализирането засяга съдържанието на използваните учебници, упражненията, броят на класните и домашните задачи и времето отделено за тях, както и преподавания материал.

Децата в един и същи клас изпълняват упражнения с различни нива на трудност. И се оценяват според персоналното си ниво. Ако ученикът се справи отлично, утре ще му се даде по-сложна задача - ако не успее - няма проблем, следващия път отново ще получи проста задача.

Ако един метод не успее, учителите се консултират с колегите си и опитват нещо друго. Те дори се наслаждават на предизвикателствата.

"Деца от заможни семейства с добро образование могат да се обучават и от глупави учители", казва един финландски учител. 

Във финландските училища има две допълнителни разновидности на образователния процес:

  • Подпомагащо обучение за по-слабите ученици - това в България се прави с частни уроци. Във Финландия няма частни уроци, учителите доброволно се занимават допълнително по време на урока или след него;
  • Коригиращо обучение - свързано е с устойчиви общи проблеми в усвояването на учебния материал. Коригиращото обучение се провежда в малки групи или индивидуално.

4. Практичност - "Или ще се подготвят за живота, или - за изпити. Ние избираме първото."

Финландците казват: "Или ще се подготвят за живота, или - за изпити. Ние избираме първото." Затова изпити във финландските училища няма. Контролни и тестове - само по преценка на учителя. Има само един задължителен стандартен на тест в края на средното образование, но учителите не се отчитат пред никой за резултатите от теста и децата не се готвят специално за него - каквото стане.

В училището се преподава само това, което ...

Виж цялата новина тук: ОFFNews

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: