Новини


25Юли2016

Въвежда се външно оценяване и в 10.клас, намаляват изпитите в 7.клас

В десети клас ще бъде въведено национално външно оценяване (НВО), като целта е да се оцени нивото на учениците при завършването на първия гимназиален етап. То ще влезе в сила за учениците, които през учебната 2019/2020 ще бъдат десети клас, т.е. за тези, които сега през септември ще бъдат седми клас. Това предвижда проектът на Държавния образователен стандарт за оценяване резултатите от обучението на учениците, представен официално днес.

Вариантите, които са представени за обществено обсъждане са два.

Първият е да има задължителни два изпита – по български и четивна грамотност и по математика, а по желание да има още четири изпита – по природни науки, за обществени и граждански компетентности, по чужд език и по дигитални компетентности.

Вторият вариант предвижда по желание да са само НВО по чужд език и дигитални знания, а останалите четири да са задължителни. Учениците ще могат да получават сертификати за владеенето на чужд език и дигитални компетентности, които сега са платени и това е допълнителен стимул учениците да положат и тези изпити, обясни зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

В десети клас приключва първият етап на гимназиалното образование и съвпада със задължителната възраст за посещаване на училище, определена от Конституцията. Резултатите от националното външно оценяване ще дадат втори шанс на онези ученици, които след седми клас са влезли в обединено училище до десети клас, да продължат своето образование в друго профилирано или професионално училище до дванадесети клас.

Националното външно оценяване, след което се кандидатства след седми клас, вече ще е по два предмета – по  български и по математика и чужд език по желание, а не както досега по пет предмета, предвижда още проектът на стандарта. В четвърти клас изпитите стават от четири на два – по български и по математика. Новите изпити ще бъдат проведени за първи път за учениците, които ще са седми клас през учебната 2018/2019 година и четвърти през учебната 2019/2020 година.

Още от догодина обаче кандидатстването след седми клас ще се осъществява на базата на точки, а не на числови оценки от изпитите (6, 5, 4, 3, 2), както досега. Оценките в свидетелството за завършен седми клас, които участват в балообразуването, също ще бъдат преобразувани в точки по специална скала. Учениците, които от септември ще бъдат в седми клас, са първият випуск, който ще влезе в гимназия и ще я завърши по новия образователен закон.

Скалата за преобразуване на годишните оценки от училище е 50 точки за шестица, 39 – за петица, 26 – за четворка, 15 – за тройка.

Проектът на стандарта предлага и промени за държавните зрелостни изпити. Задължителен остава изпитът по български език...

 

Виж цялата новина тук: МОН

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: