Новини


15Апр2015

Вълшебно лято в Смехорания

Всеки родител си спомня, че когато е бил ученик, е гледал с досада на списъците с книги за през лятото – без значение колко популярни са били заглавията в тях. Просто защото думата „задължителни“ звучи като истинско мъчение. Никое дете не обича да го задължават да прави каквото и да било, особено през лятото. Това тежи най-много на най-малките, които с нетърпение очакват голямата ваканция, когато ще забравят училищните дни. Тогава те искат да играят и да се забавляват. Изведнъж госпожата им изсипва купища „летни“ домашни, чиято единствена цел е да ги раздели с безгрижието и да им напомня за времето в клас...

От друга страна обаче, отговорните родители знаят колко е важно децата им да четат книги и да се упражняват и през лятото. Знаят ли обаче как и с какво да ги мотивират? Стандартните сборници със задачи, включително и някои т.нар. „ваканционни тетрадки“ често наистина са скучни и не се различават от това, което детето е учило цяла зима. Издателство „Просвета“ вече предлага нов вид ваканционна книжка, при която задължителното четене и упражняване през лятото става неусетно, по напълно естествен и забавен начин – под формата на игра. 


С поредицата „Вълшебно лято“ децата стават главни герои в увлекателни приключения и така, без да се усетят, те пишат домашно или изпълняват учебни задачи. Най-новият помощник по забавно учене през ваканцията е серия от три приключенски помагала – за 1., 2. и 3. клас. Тя предоставя прекрасни възможности за затвърдяване на изученото в клас по вълнуващ и интересен начин, за развитие на речта, математическите умения и логическото мислене. Водещ автор на поредицата е Петя Кокудева – детска писателка, носител на Специалната награда на националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" (2012). 

„За да бъдат тези помагала наистина различни, ни трябваше по-специална комбинация автори в екипа – сподели Петя Кокудева. – От една страна, това бе детски писател, който да измисли историите и стихотворенията така, че децата да се чувстват сякаш четат забавна детска книга, а не учебник, и разбира се, детският илюстратор, който да даде цвят и живот на съществата от историите. Целта бе една - да превърнем обучението в приключение!“

Писателското въображение и страхотният усет за това кое е смешно и вдъхновяващо за децата играят съществена роля в поредицата – дават приключенията. В тяхната рамка водещите специалисти по начална педагогика – Румяна Танкова, Ангелина Манова, Юлияна Гарчева, с помощта на опитните учителки Поли Рангелова, Катя Георгиева, Соня Рачева, Радка Топалска, Маруся Ханджиева, Теодора Момчева и Таня Иванова добавиха обучителната част. Художник на поредицата е Антония Мечкуева. 

Веселата ваканционна книжка „Вълшебно лято“ след първи клас е низ от приключения. Тя започва с писмо в бутилка с изтрити от водни пръски букви. Въвлечени  в морския екшън, децата трябва да попълнят липсващите букви в писмото на Робинзон. След морските преживявания идват горските, а след тях и тези на село при баба и дядо, където децата прилагат знанията си от училище при работата в зеленчуковата градина и правенето на компоти. Чакат ги и забавления с играчки, с животни от зоопарка и в лунапарка.

Накрая малките ученици ще се запознаят със Смехозавър, Хъркозавър, Хълцозавър и Огнезавър - причудливи динозаври със скромни познания по граматика. Но нали затова са приятелите - да си помагат.

Следващата книжка от поредицата „Вълшебно лято“ – след втори клас, въвлича детето в свят на фантастични страни. Приключенията в нея започват от държавата на децата - Лудория. Увлечени в историите, те няма и да усетят, че всъщност решават математическа задача или упражняват граматиката си. Има обаче реална опасност да си глътнат граматиката в следващата чудна страна Ам-ам. Защото там, в Портокаловото езеро, живеят дребни оранжеви същества, наречени Сокогълтачи. Да не говорим за Долината на тортите, където хората се спускат с шейни по сметанови писти. 

Следват страните Смехорания, Абракадабра (на тайните и загадките), Гушиндол (на приятелството) и Питанка (на книгите). В Лудория президентът се сменя всяка седмица, а президент става онзи, който спечели състезанието по решаване на кръстословици. Президентстването, както и всяка друга работа там, не е трудно, защото всяка седмица има пет почивни и само два работни дни.
А когато стигне до Града на принтерите, лятната ваканция свършва и отново е време за училище. Неусетно детето ви е преговорило всички важни уроци от 2. клас и е готово да продължи в трети.
Разбира се, във всички книжки има и възможности за рисуване и оцветяване, за четене, отговаряне на въпроси и много интересни задачи. Поредицата „Вълшебно лято“ след 1., 2. и 3. клас ще превърне лятната ваканция на децата в истинско вълшебство.

Вземи сега с отстъпка!

Всеки клиент, който представи този ваучер и закупи 10 и повече броя от заглавието „Вълшебно лято“ от представителите на „Просвета“ във всички областни градове (виж www.prosveta.bg/informacionni-centrove) и в търговските обекти на издателството в периода 29.04.2015 - 29.05.2015 г., получава отстъпка в размер на 26% от стойността на покупката.

Всички издания на „Просвета“ ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти на издателството – виж www.prosveta.bg. Можете да поръчате и онлайн наwww.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg, www.ciela.bg. ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ поръчайте от www.e-uchebnik.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: