Новини


7Юли2015

Вече съм студент. Ами сега?

Жилище, транспорт, магазини, мензата, книжарницата, личният лекар, дискотеките, лекциите, работа – всичко това е част от новия живот на всеки студент първокурсник. О, изобщо не е лесно. Повечето от младежите вече знаят дали и къде са приети, независимо че официалните класирания още не са излезли. Сега започва трудната част.

Новият ми дом 

Две са опциите – общежитие и квартира под наем. Процентът на студентите, които идват в столицата и родителите им купуват апартаменти, е пренебрежимо малък. 

Подаването на документи за общежитие става чрез комисиите за битово настаняване. Като отидете с документите за записване, подайте молба и за стая в Студентски град. Но... малко са общежитията, които са ремонтирани, така че се пригответе с боя и тапети да приведете стаята в приличен вид. Ще имате съквартирант и пространството е ограничено, така че не пренасяйте половината си покъщнина.

Предимството да живееш в общежитие е, че наемът е нисък – до 50 лева на месец. Всичко в кампуса работи за студентите, а част от вузовете също са в него и се пестят разходи за транспорт. 

Що се отнася до квартирите, цените на двустайните добре обзаведени апартаменти са от 300 до 500 лева. В по-отдалечените райони падат и под 250 лева. Най-добре е да си наемете апартамент и да поканите приятели, за да си делите разходите. Ако си изберете по-отдалечен квартал заради по-ниската цена, е препоръчително блокът да е до метростанция или спирки на градски транспорт.

Транспортът

Столичната община издава специални карти с намаление за студентите. Продават ги във всяко транспортно бюро, но преди това трябва да имате документ, че сте студент. Издава се от вуза. Най-известният автобус е 280, който свързва Студентския град и Софийския университет. Най-важната маршрутка е номер 5, защото спира пред Централна гара и от там - право в кампуса. Метрото, разбира се, е най-удобно, но не стига до всички „университетски“ точки на града.

Гладен съм, а мама я няма

Мензите във вузовете и в Студентския град не са за пренебрегване. В последните години там са се научили да готвят здравословно, разнообразно и за малко пари. Един купон за „първо, второ и трето” е между 1,50 и 2 лева. Има и частни столове, но там за същото ще платите над ...

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: