Новини


28Юни2016

Ваканция с повече екшън

„Имам още десет минути да спя и идвам“ – може би помните тази реплика на наказания Кирчо към приятелите, които го викат да играят, от филма „С деца на море“ (1972 г.). Днес тя би звучала така: „Имам още десет минути без интернет и после съм онлайн”.

Времената отдавна са други и трите месеца лятна ваканция не са време за безметежна почивка, а за истински екшън. Защото нито един съвременен градски родител не може да си позволи детето му да се шляе из квартала без надзор. Първо, не е много безопасно. Второ, далеч е от родителските амбиции за успех. Трето, кой ще ти кара колело, като има интернет!?  И четвърто – финансите. Почивка в детски лагер за седем или десет дни е около 240-265 лева и това е сравнително евтин вариант. Затова пък има богат избор – море, планински курорти, спа курорти. Каквото и да изберете, организаторите предлагат сигурност, полезни занимания и игри на открито. Как да разберете дали лагерът е добър? Прочетете отзивите в социалните мрежи (стига детето да ви отстъпи компютъра). Повечето организатори на детски лагери подобряват качеството на услугата с всяка изминала година.

И все пак лагерът е за десетина дни. Ако нямате баба и дядо на село или вила, градът е мястото, където да търсите занимания за вашия ученик. Най-лесно е за децата от първи до пети клас. Няма квартал в столицата, както и в големите градове на страната, който да не предлага полудневни и целодневни занимания. Цените варират в зависимост от часовете и уроците (от чужди езици до йога – да, предлагат и йога за малки!) и закуските. Има и детски занимални с цена 15 лева на ден за дете, като вие му осигурявате храната. Този вариант е много удобен, ако се налага да оставяте детето там само в определени дни. За по-големите ученици има специални планински лагери с преходи и екстремни преживявания. Цената им е от 200 до 500 лева за седмица. 

В София в момента върви т.нар. артваканция МОДО. Децата се взимат с автобус в 9,00 ч от НДК и се връщат в 18,00 ч. Мястото на купона е в детския Екостационар на Витоша. Таксата за една седмица е 280 лева, а за 4 седмици – 820 лева. Храната е отделно – 10 лева на ден.

До 1 юли в природонаучния музей, археологическия музей, в „Квадрат 500” и Софийската градска художествена галерия се организира лятно училище. Занятията са от понеделник до петък от 10,00 до 17,00 ч и са за ученици до 12-годишна възраст. В столицата продължават и екскурзиите из музеите, които за една седмица струват около 100 лева и гарантират не само обучение, а и достатъчно забавления. В регионалните музеи в страната, читалищата и спортните зони също вече са обявени графиците с летни забавления.

На много места басейните в училищата работят безплатно за децата, а читалищата организират курсове по езици, музика и изкуства на много приемливи цени. Информация за лагерите има на страниците на регионалните инспекторати по образованието.

Ако нямате възможност да осигурите достатъчно занимания на своето дете, ето какво съветват педагози и психолози:

  1. Направете на ученика програма, в която да се редуват занимания, игри навън и време за интернет.
  2. Направете си „родителско училище“ – комбинирайте се с приятели за създаване на общи занимания за децата ви.
  3. Използвайте дългите летни дни за разходки и забавления с децата си. Може да пуснете пералнята и друг път, а защо да не научите детето да го прави. (В 5. клас вече се изучава устройството на пералната машина.)


Отговорните родители знаят колко е важно децата им да четат книги и да се упражняват и през лятото. Знаят ли обаче как и с какво да ги мотивират? Стандартните сборници със задачи, включително и някои т.нар. ваканционни тетрадки често са скучни и не се различават от това, което детето е учило цяла зима. Издателство „Просвета“ предлага нов вид ваканционна книжка, при която задължителното четене и упражняване през лятото става неусетно, по напълно естествен и забавен начин – под формата на игра. Поредицата от книжки „Вълшебно лято“ са предназначени за децата, които сега завършват 1., 2. и 3. клас. Ще я намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти (виж www.prosveta.bg) или онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Най-новата книжка представлява детективско приключение, предназначено за децата, които сега завършват 3. клас. Увлечени в историите, те няма и да усетят, че всъщност решават математическа задача или упражняват граматиката си.  Ще се впуснат в приключения, пълни с вълнуващи тайни, загадки, преследвания и любопитни факти. Ще развият своята наблюдателност и откривателски нюх, ще се смеят много и неусетно ще си припомнят и упражнят наученото през годината. Разбира се, във всички книжки има и възможности за рисуване и оцветяване, за четене, отговаряне на въпроси и много интересни задачи. Поредицата „Вълшебно лято“ след 1., 2. и 3. клас ще превърне лятната ваканция на децата в истинско вълшебство.



Ако детето ви не може да се откъсне от компютъра, „Просвета“ има решение – образователният продукт „Маймунски приказки“ в пет части за деца от 1. до 5. клас. Това са истински компютърни игри с всички присъщи на този жанр компоненти – лабиринти, приключения, оръжия, препятствия, но и с математически задачи от съответния клас. Геймърът се увлича в забавлението и не възприема реалните задачи като тренировка и затвърждаване на знания. Той напредва през поредни нива на трудност, където решава пространствени пъзели и търси причинно-следствени връзки. А стрелбата с оръжие по верните отговори на задачите превръща математиката в завладяващ екшън. С всяко следващо ниво играта става по-трудна, тренира логиката и съобразителността, но и следва материала в училище. Всяко ниво отговаря по съдържание на програмата на Министерството на образованието по математика и затвърдява уменията, овладени в училище. Това прави „Маймунски приказки“ изключително подходящ подарък за лятната ваканция.

 

Виж цялата новина тук: "Животът днес"

Автор: Гергана ПЕТКОВА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: