Новини


1Авг2014

Учителите в регистър

Всички учители у нас ще бъдат вкарани в общ електронен регистър. Това предвижда Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри, която беше разработена от Министерството на образованието и науката и получи одобрение на заседание на Министерския съвет. Такава стратегия се прави за пръв път, като една от основните цели е връщане на авторитета на учителската професия.
До момента такъв регистър няма, затова и страната няма статистика колко от завършилите педагози действително упражняват професията си. В него освен дипломите им ще се вписва и участието в обучения, което вече ще носи на педагозите определен брой точки. Всяко участие в квалификационен курс ще им дава бонуси, които могат да се отразяват и върху заплащането, обясни министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.
По този начин ще стане ясно и какво педагозите трябва да надграждат, кой от тях участва активно в обучения и кой не се е включвал. До момента статистиката сочи, че едва всеки десети учител е вземал участие в някакво краткосрочно обучение. Процентът на педагозите, които трупат знания и след завършването на университета, е намалял след 2012 година. За първи път квалификационни точки ще носи и ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Стела Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: