Новини


30Мар2015

Семинари за PISA в Пловдив и Ямбол

Новият формат за провеждане на международния тест PISA бе представен на семинари в Пловдив и Ямбол, организирани от Фондация „Просвета - София“.  На събитието в Пловдив, което се проведе на 23.03.2015 г. в „Общински детски комплекс – Пловдив“, присъстваха 55 души от града и областта. Най-голям интерес към допълнителната информация за тестуването проявиха учители от училищата, които са в списъка с училища, в които в края на април и началото на май ще се проведе тазгодишното проучване. Темата на семинарите е “PISA 2015 - Решаване на проблеми в сътрудничество“.

Семинарът в Ресурсния център в Ямбол на 26.03.2015 г. също беше с висока посещаемост – 52 души. Сред тях бяха и 10 души от град Сливен, където ще бъде проведено проучване PISA в две училища.

Посетителите поставиха своите въпроси и относно организацията на изпитите, на които организаторите дадоха подробни разяснения: „Учениците могат ли да излизат?“, „Какво се случва със задачите им през това време?“, „Могат ли да се връщат назад, ако искат да променят някой от отговорите си?“

Лекторите на семинарите – Д-р Светла Петрова, началник отдел „Анализи и международни изследвания“ и национален координатор на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) и д-р Ренета Петкова – главен експерт от МОН, запознаха гостите с промените във формàта на теста, както и с новия начин, по-който се провежда той от тази година – на компютър. Задачите ще са предимно по природни науки с екологична насоченост. Част от тях ще проверяват уменията на учениците да решават проблеми в сътрудничество. Д-р Петрова даде и ценни съвети и препоръки за подобряване на резултатите на учениците.

Освен че ще е компютърно базирана, програмата ще включва тестови задачи от вида „Решаване на проблеми в сътрудничество“. Те ще представляват ситуации, в които учениците си взаимодействат с един или повече партньори – компютърно симулирани членове на екипа. Целта е да бъде решен конкретен проблем, представен в контекста на задачата.

Преди това новият формат беше представен в София. Освен Фондация „Просвета – София“, организатори бяха Център за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО) и Министерство на образованието и науката (МОН).

От 2010 г. „Просвета“ е ексклузивен издател за България на всички тренировъчни задачи и материали по формата PISA. Неговите сборници се използват в обучителни семинари за експерти от регионалните инспекторати по съответните предмети, организирани от фондация „Просвета - София”. Публикуването им позволи широк кръг учители, родители и ученици да се запознаят с този вид задачи. С тях децата отрано се готвят за добро представяне на международното изследване. „През 2011 г. организирахме поредица от еднодневни семинари, в които запознахме над 700 учители с формата на PISA”, посочи г-жа София Димитрова, председател на управителния съвет на фондацията.

"Просвета" е единственото българско издателство, оторизирано от PISA да издава тестовете на програмата.

Всички помагала на "Просвета" със задачи по формата на PISA вижте тук.

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: