Новини


1Окт2015

Първи и пети клас догодина ще учат по нови програми

 

Родители, които не осигуряват присъствието на децата си в детска градина или училище, ще плащат по-високи глоби

 

Децата, които догодина ще бъдат в първи и в пети клас, ще са първите, които ще започнат да учат по нови учебни планове и програми, утвърдени с новия Закон за предучилищното и училищното образование. Сегашните шестокласници пък първи ще усетят ефектите от новата образователна структура, според която основното образование приключва в седми, а не в осми клас. Това решиха депутатите вчера, след като успяха да приемат окончателно новия училищен закон, реформиращ из основи средното образование у нас.

Основните промени, които въвежда законът, са в структурата на образованието - основно образование до седми клас, разделяне на гимназията на два етапа - до десети и до 12-и клас. С други текстове се въвеждат възможности за алтернативни форми на обучение, дава се автономия на училищата, която обаче тепърва ще се изпълва със съдържание. Либерализира се пазарът на учебници и по един предмет вече ще може да има неограничен брой варианти. Участието на родителите и обществото в системата също ще става по нови правила. Профилираните гимназии ще получат свободата да избират сами част от предметите в 11-и и 12-и клас. От 2018 г. държавната субсидия ще следва детето и в частни училища и детски градини, но срещу допълнителни условия, които вероятно ще обезсмислят промяната. Срещу държавните пари частните учебни заведения ще трябва да приемат 20% от децата безплатно, а при ниски резултати субсидията ще се спира. Сериозни промени има при допълнителните образователни услуги като ресурсни центрове, подкрепа за талантливи и изоставащи деца.

Законът ще влезе в сила през 2016/2017 г. най-напред за първолаците и петокласниците. Това означава, че те трябва да учат по нови учебни планове и програми, изготвени от просветното министерство, а оттам - и по нови учебници. Поради късното приемане на закона обаче подготовката на нови програми и учебници е малко вероятно да завърши навреме. Срокът за изготвяне на учебните планове е 1 месец, за програмите - 6 месеца, а тежката процедура по оценяване и издаване на учебниците - 7 месеца. Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева призна, че в МОН са много притеснени заради сроковете, но че ще работят възможно най-експедитивно, за да могат догодина децата в първи и пети клас най-накрая да получат осъвременени учебници.

Сегашните шестокласници пък, които през 2017/2018 г. ще бъдат в осми клас, първи ще "опитат" новата образователна структура. На практика това означава, че училищата получават две години отсрочка за въвеждане на промяната. Първоначално се предвиждаше законът да влезе в сила от догодина и за осмокласниците (сегашните седмокласници), но депутатите решиха за тях новостите да стартират година по-късно - от учебната 2017/2018, заради невъзможността за изготвяне на нови планове и програми за тях. Това означава, че децата ще са започнали да учат по старите програми, а ще се дипломират по новите правила.

Заради новата структура законът предполага мащабна реорганизация на почти цялата училищна мрежа. Всички 1325 основни училища (I-VIII клас) у нас ще трябва да решат или да съкратят един клас и да станат до седми, или да се преобразуват в нов тип школа - обединени от 1-ви до 10-и клас. В първия случай това ще доведе до съкращения на учители, във втория - до недостиг и търсене на още преподаватели и ученици, за да не бъдат закрити съответните школа. Радикалната промяна води след себе си и преизчисляване на нормативи за численост на персонала и преструктуриране на паралелки в огромна част от училищата в България. Основните училища ще могат да се превърнат и в начални училища, като срокът за това е не по-късно от 31 май 2017 г.

Заварените с влизането в сила на новия закон прогимназии (V-VIII клас) трябва да се преобразуват в основни училища (I-VII). Сегашните гимназии (IX-XII клас) трябва да станат профилирани гимназии (VIII-XII клас). Сегашните профилирани гимназии с профил "природо-математически" и "хуманитарен" с прием в пети клас могат да продължат да обучават в V, VI и VII клас, а могат и да бъдат преобразувани в средни по желание на школото. Заварените с влизането в сила на закона основни и прогимназиални училища имат право да извършат обучение в осми клас и през 2016/2017 г., като издават свидетелство...

Виж цялата новина тук: "Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: