Новини


2Фев2016

Първата битка в живота е след 7. клас

Изпитите след 7. клас са първата истинска битка за бъдещето на вашето дете. В този клас националното външно оценяване (НВО) вече не изпълнява само контролна функция – някои негови части служат за кандидат-гимназиален изпит. За да се преборят за място в добра гимназия, където ще получат солидна подготовка за университет, учениците трябва да се представят отлично на изпитите. Затова е важно детето да се представи добре.

Външното оценяване се провежда по 5 предмета – български език и литература, математика, природни науки и екология, обществени науки, гражданско образование и религия, както и по чуждия език, който е изучавал ученикът в прогимназиалния етап. Според новия формат балът за прием на седмокласниците в гимназия се формира въз основа на положения втори модул на изпитите по български и математика. Изпитите по другите предмети имат само контролна функция и не се взимат предвид при кандидатстването в гимназия.

Дори и да не са започнали подготовката си в началото на годината, седмокласниците все още имат шанс за отлично представяне. Стига да знаят кои помагала да си купят. Издателство „Просвета“ предлага помагала, разработени според актуалните изисквания на Министерството на образованието и науката (МОН). С тях подготовката е ефективна и лесна и родителите могат сами да проверят знанията на децата си. От 8 февруари до 8 март всички помагала за външно оценяване и матура на „Просвета“ ще се предлагат с отстъпка 28% от коричната цена за 10 и повече броя, поръчани при представител във вашия областен град или в книжарница на издателството (виж по-долу).

 

Български език и литература

„Нови тестове по български език и литература за външно оценяване и прием след 7. клас по формат 2016 г.” (авт. Б. Борисов и Р. Калайджиева) е първото помагало, което отразява най-новите промени в изпита. Той преминава в два модула. Първият е тест с 25 задачи, а вторият – преразказ с дидактическа задача. Книжката включва 7 теста с новия тип задачи, напълно съобразени с изпитния формат за 2016 г. – упражнения за извличане и обработване на информация при т. нар. четене с разбиране и езикови задачи върху два източника на информация. Графичното оформление на тестовете и на бланките за отговори е точно като това на изпитните материали, което позволява на седмокласниците да тренират в реална обстановка. Друго голямо предимство на помагалото на “Просвета” е, че към него има диск с професионални записи на 7 текста за преразказ. С него кандидат-гимназистите ще могат да решават дидактическата задача от втория модул в условия, сходни с тези на изпита.

„12 нови теста по български език и литература за национално външно оценяване и прием след 7. клас + текстове за преразказ с дидактическа задача“ (автор Н. Дамянова) е друго много полезно помагало, предназначено за подготовка на учениците, както и за проверка на техните знания и практически умения за работа с тестове.

„Външно оценяване по български език и литература за 7. клас по формáта PISA“ (Д. Владимирова и М. Бунева) проверява нивото на грамотност - четене, разбиране, осмисляне и интерпретиране на текст. Съдържа 23 текста от различни жанрове. Те проверяват уменията на учениците да извличат информация от текст, да я интерпретират и прилагат.

Математика

Помагалото „Нови тестове по математика за външно оценяване и приемни изпити след 7. клас по новия формат“ съдържа 12 примерни теста, разработени за външно оценяване и приемни изпити. Включени са и отговорите на всички тестове и решения на част от задачите. Всеки тест е придружен с лист за отговори, което поставя учениците в ситуация, максимално близка до изпита.

„Външно оценяване и приемен изпит по математика след 7. клас по формáта PISA” (П. Нинкова, Т. Стоева) съдържа 60 задачи и 2 примерни теста за външно оценяване и приемен изпит в гимназия. Те провокират учениците да прилагат знанията си по математика в реални ситуации от живота, да развиват четивната, математическата и логическата си грамотност.

Природни науки и екология

Искате качествена подготовка и висока оценка на външното оценяване по природни науки и екология? Тогава ви трябва помагалото „Нови тестове по природни науки и екология за външно оценяване в 7. клас”. Книжката е от две части. В първата част се предлагат тренировъчни задачи в два варианта по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. Във втората част се предлагат шест варианта за външно оценяване по формата на МОН. Всеки от тях включва по 36 тестови задачи.

История и цивилизация

 Нови тестове по история и цивилизация за външно оценяване в 7. клас. По новия изпитен формат предлага на седмокласниците задачи върху един от модулите за изпита след 7. клас по обществени науки, гражданско образование и религия. В него те ще намерят 7 теста с тренировъчни задачи върху всички раздели на учебника, 4 изпитни варианта по формата на МОН за национално външно оценяване, ключ с верните отговори на всички тестове и система за оценяване. Включена е и скала, утвърдена от МОН, за превръщане на получените точки в оценка. Тестовете дават възможност на учениците да се упражняват системно през цялата учебна година, да овладеят изпитния формат и да попълнят пропуските си преди изпита.

География и икономика

Помагалото „Нови тестове по география и икономика за външно оценяване в 7. клас” осигурява качествена подготовка и висока оценка на изпита. То дава възможност на учениците да проверяват знанията и уменията си през цялата година, а на учителите да анализират типичните грешки в подготовката и да попълнят пропуските преди външното оценяване. Книжката съдържа: три теста с тренировъчни задачи за текуща проверка, пет изпитни варианта, ключ с верните отговори и скала за превръщане на точките в оценка.

Чужди езици

Седмокласниците тази година ги очаква и тежко препитване по чужди езици. Книжката Шест нови теста по английски език за външно оценяване в седми клас” е подходяща за работа в клас, както и за самостоятелна подготовка. Изпитните варианти могат също така да се използват и като входящи тестове в началото на 8. клас.Тестове по руски език за външно оценяване в 7. клас” съдържа 6 изпитни варианта. Всеки текст в него проверява уменията за слушане и четене.  „Просвета” предлага и Тестове по немски език за външно оценяване след 7. клас” с 10 комплексни текста. Сборникът Тестове по френски език за външно оценяване” проверява знанията по граматика и лексика.

 

Внимание, учители!

Помагала за външно оценяване след 4. и 7. клас и за матури може да поръчате с търговска отстъпка от 28% за 10 и повече броя в периода от 8 февруари до 8 март 2016 г. чрез представителите в информационните центрове на „Просвета“ (виж http://prosveta.bg/informacionni-centrove) и в търговските обекти на издателството:

 

Книжарници „Просвета“ в София

бул. „Дондуков“ № 45

тел. 02 987 16 67

имейл: dondukov45@prosveta.bg

 

ул. „Иван Асен II“ № 39

тел. 02 944 18 50

имейл: ivan.asen@prosveta.bg

 

Книжарница „Просвета“ в Русе

7000 Русе

ул. „Плиска“ № 83, бл. „Венера“, вх. Б, ап. 42

тел. 082 845 860

имейл: russe@prosveta.bg

 

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: