Новини


5Окт2015

Просветното министерство има 1 г. да напише новите стандарти

Министерството на образованието и науката има 1 година, за да подготви новите държавни образователни стандарти. А три от тях трябва да са готови до месец и половина. Това следва от приетия преди дни от парламента нов закон за предучилищното и училищното образование, който предстои да бъде обнародван в "Държавен вестник" до около две седмици.

Стандартите са изключително важни, защото ще разпишат новите правила, по които трябва да заработи системата на средното образование от догодина. В момента те са 19, като за бъдеще ще станат 18. Някои от тях ще са изцяло нови, други са с различни имена, но така или иначе всички ще трябва да се преработват.

До един месец след обнародването на закона, т.е след около месец и половина, трябва да са готови 3 ключови стандарта - за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците. От тяхното навременно приемане зависи и изготвянето на новите учебни програми. Въз основа на тях следва да се напишат и новите учебници, по които от 2016/2017 г. трябва да учат учениците от първи и пети клас. Останалите стандарти следва да са готови до 1 месец след влизането в сила на закона, предвидено за 1 август 2016 г., т.е. до 1 септември 2016 г.

От МОН непрекъснато уверяват, че работят по стандартите, но все още няма никаква информация за тях. Министър Тодор Танев обясняваше, че докато новият закон не бъде приет, няма как да бъдат изработени и новите правила. Обнародването на закона вече е въпрос на броени дни, но от министерството отказват да предоставят на "Сега" графика за разработване на държавните образователни стандарти по работни групи, както и със сроковете за тях. Зам.-министър Ваня Кастрева призна, че ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: