Новини


24Мар2015

Просветният министър обяви идеи за основна реформа

Просветният министър Тодор Танев изненадващо представи идеи за пълна образователна реформа - от предучилищната подготовка до науката. След като няколко поредни години Европейската комисия критикува България за липсата на реформи в средното и висшето образование, вчера екипът на МОН обяви приоритетите си и промените в законодателството, които ще предприеме. Идеите за реформи бяха представени два дни преди влизането на училищния закон на второ четене в парламентарната комисия по образование. 

Първата степен на образователната система остава предучилищното и училищно образование. Тук министърът бе крайно пестелив на идеи с обяснението, че училищният закон е в парламента. Най-съществената промяна се предвижда при колежанското образование, което ще бъде втората степен на образование. Идеята е колежите да бъдат съвсем нови учебни заведения, които ще предлагат професионално образование. В колежите ще се приема след завършване на гимназия. Ако обучението продължава две години, завършилите ги ще получават майсторска диплома. "Получилите тази диплома могат, когато искат, да продължат още една година в същия колеж, за да получат колежанско образование за специалист", разясни Танев.

"Същите хора ще могат да продължат, когато поискат, и висше образование, но с малко доучване, и ще могат да кандидатстват - след като са получили бакалавърската степен - и в магистърска степен", обясни Танев. Според предложението на МОН при този вид обучение ще се натрупват образователни кредити, с които след това без изпит младежите ще могат да учат и в университет. Танев обаче не каза дали е обсъждал идеята със Съвета на ректорите и как висшите училища приемат предложенията.

В момента колежите са висши училища и предлагат тригодишно обучение. Възпитаниците им завършват с диплома за професионален бакалавър, която не е равна на бакалавърската. Според министъра промяната се налага, тъй като сегашната двустепенна просветна система - само средно и висше образование, не е добра и не работи. Танев определи сегашните колежи в системата на висшето образование като грешка и обяви, че новият модел ще се изпробва първо в Северозападна България.

Висшето образование ще бъде третата степен на образователната пирамида, като и тук не липсват промени. Предлага се департаментите също да бъдат ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: