Новини


24Мар2015

Подготовката за матура - бърза, успешна, изгодна

Колкото и добре да живее един ученик, идва време да завърши. С напредването на втория учебен срок във въздуха се носи аромат на бални рокли и на абитуриентски костюми... но и на матури. Преди да мислят за бала обаче, дванадесетокласниците трябва да залегнат над учебниците, за да се подготвят за държавните зрелостни изпити (ДЗИ). До този момент учениците вече имат доста важни изпити зад гърба си, но без успешно положени матури, не могат да вземат диплома за средно образование.

Матури се държат по два предмета: задължително по български език и литература (БЕЛ) и по втори предмет, избран от зрелостника. Ако желае, той може да се яви и на трета матура по избор. Изпитните тестове и задачи обхващат целия материал по предмета, изучаван през гимназиалния етап, а оценките се вписват в дипломата за средно образование. Те не заместват оценките от гимназията, но участват в цялостното формиране на оценката за завършено средно образование. 

За втората задължителна матура и третата матура по желание абитуриентите имат право да избират от следните дисциплини: математика, география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование и чужд език (английски, руски, немски, испански, френски или италиански). Често техният избор е продиктуван от решението им какво ще кандидатстват. Някои ВУЗ-ове приемат резултатите от матурите като входни оценки вместо кандидат-студентски изпит. Например в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ матурата по БЕЛ е балообразуваща за специалностите психология, културология, библиотечно-информационни науки, педагогика, филология и др. Същото важи и за специалностите география и туризъм. С матура по биология може да се кандидатства и за специалностите екология и опазване на околната среда, медицинска рехабилитация и ерготерапия, молекулярна биология, биотехнологии и др. Сред ВУЗ-овете, в които може да се вземе предвид само положената матура (заедно с оценките от дипломата) са и Югозападният университет „Неофит Рилски“, Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) и Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий".

Когато не може да влезе само с матура, зрелостникът обикновено избира зрелостен изпит по същия предмет, с който ще кандидатства в университет. Той му е по-интересен и съответно по-лесен, а и ще съсредоточи усилията си към по-малко предмети. 

Най-подготвен и уверен в знанията си ще се почувства зрелостникът, ако познава добре формàта на изпита и се упражнява по него. С помагала за матурите по всички предмети разполага издателство „Просвета“. Те съдържат тестове и задачи, които имитират истинския изпит, и в момента се предлагат с отстъпка 28% (виж по-долу). 

Български език и литература

Матурата по български език и литература съдържа общо 41 задачи. Първите 40 са от затворен тип - с четири възможни отговора, от които само един е верен, и със свободен отговор - зрелостникът пише свободен текст. В последната задача той трябва да състави аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея.

“Матурата по литература в таблици за 11/12. клас” (с автор К. Михова) на „Просвета“ е сред новите помагала на пазара, при това супер успешни. Предимството му е, че излага информацията за всяко произведение в отделна таблица -  жанр, теми, фигури и тропи, послания. Така тя става прегледна, ясно структурирана и изключително удобна за бърз преговор преди изпита. Авторите са представени по модела „епоха - литературен период - за какво говори творчеството на автора - как говори - какво казва”. Тези знания са необходими и за втората част от изпита – аргументативен текст. А най-новото помагало е „Тестове и текстове по литература за зрелостници и кандидат-студенти“ (С. Стоянов).

Математика

Матурата по математика съдържа 28 задачи от три типа: тестови задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен; тестови задачи със свободен отговор, на които се записва само отговорът; задачи, за които се прилагат отговор и решение.

„Матура за отличен. Математика“ (З. Запрянов, Ю. Нинова, Д. Раковска, С. Матакиева, И. Миронов) съдържа 25 примерни теми, съобразени с изпитната програма за матурата по математика. Включени са и истински теми, давани през годините, решенията на задачите в тях, както и критериите за определяне на точките, които се дават за всяка вярна стъпка от решението на конкретната задача. Зрелостниците получават полезни препоръки и съвети при решаването на тестови задачи с избираем отговор. „Просвета“ предлага и второ помагало – „Всичко за матурата по математика“ (З. Запрянов, Н. Райков, Т. Петкова).

География и икономика

Географията е един от най-често избираните предмети за матура. Изпитът се състои от две части. Първата съдържа 38 задачи от затворен тип и такива със свободен отговор, както и две практически задачи. Втората част представлява писмена разработка по тема от учебното съдържание.

„Бърза и лесна подготовка за матурата по география и икономика“ (А. Богоева) е единственото помагало, в което са отразени последните промени в учебно-изпитната програма. То е с оптимален обем и е написано на достъпен за учениците език. Всяка тема завършва с тест. Включени са и изпитни варианти с отговори, с които ученикът лесно си поставя оценка и допълва знанията си.

Биология и здравно образование

Матурата по биология и здравно образование се състои от 50 тестови задачи: едни от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и други със свободен отговор. Матурата по биология е сред най-често избираните. През 2014 г. за първи път зрелостниците, които се явиха на матура по биология, бяха повече от тези по география.

Сборникът „Всичко за матурата по биология и здравно образование“ (В. Овчаров, Т. Димитрова, М. Христова, К. Йотовска) е изключително полезен не само при подготовката за зрелостния изпит, но и за упражнения в процеса на обучение в 9. и 10. клас. Темите са представени с кратък, ясен и достъпен за възприемане текст и богато илюстрирани с фигури, които подпомагат усвояването на знанията. Помагалото е подходящо и за кандидат-студентите при подготовката им за изпитите по биология. А най-новото помагало е „100% успех на матурата по биология и здравно образование“ (С. Томова и В. Петрова). 

Чужд език

Чуждите езици също са много често избирани предмети за матура, особено английският. Изпитът по чужд език се състои от 4 части: слушане с разбиране, четене с разбиране, езикови задачи (лексика и граматика) и създаване на писмен текст с избор от две теми.

 „100% успех. Матура по английски език“ (А. Багашева, М. Коларова и Р. Костова) е най-новото помагало на „Просвета“ по предмета. То съдържа пет варианта на зрелостен изпит по английски език, съобразени с актуалния формат на МОН. Задачите в него проверяват уменията по слушане, четене, писане, както и знанията по граматика и лексика. То предлага съвети и стратегии за успешно представяне на изпита, както и отговорите на тестовете.

Внимание, учители!

Помагала за външно оценяване след 4. и 7. клас и за матури може да поръчате с търговска отстъпка от 28% за 10 и повече броя в периода от 1 март до 1 май при представителите на „Просвета“ във вашия областен град (виж на www.prosveta.bg), както и в книжарници на издателството:

Книжарници „Просвета“ в София

бул. „Дондуков“ № 45

тел. 02 987 16 67

имейл: dondukov45@prosveta.bg

ул. „Иван Асен II“ № 39

тел. 02 944 18 50

имейл: ivan.asen@prosveta.bg

Книжарница „Просвета“ в Русе

7000 Русе

ул. „Плиска“ № 83, бл. „Венера“, вх. Б, ап. 42

тел. 082 845 860

имейл: russe@prosveta.bg

Редовна сесия 2015

Задължителна матура по БЕЛ – 20 май 2015 г.

Втора задължителна матура по свободноизбираем предмет – 22 май 2015 г.

Трета матура по желание на ученика – в периода 26 май 2015 г. – 5 юни 2015 г.

Поправителна сесия 2015

Задължителна матура по БЕЛ – 27 август 2015 г.

Втора задължителна матура по свободноизбираем предмет – 28 август 2015 г.

Трета матура по желание на ученика – в периода 31 август 2015 г. – 4 септември 2015 г.

Изданията на „Просвета“ можете да поръчате и онлайн на www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg, www.ciela.bg. ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ поръчайте от www.e-uchebnik.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: