Новини


22Авг2016

По три предмета на чужд език в профилираните гимназии

Езикови могат да се нарекат тези гимназии, които имат учебен план за интензивно изучаване на чужд език или обучават на основния чужд език в IX и X клас по минимум три учебни предмета извън часовете за изучаване на езика. Това предвижда стандарта за Наредбата за институциите, която бе утвърдена днес от министъра на образованието и науката Меглена Кунева след обществено обсъждане. Така ще се избегне възможността училища, в които няма интензивно обучение да се "кичат" с наименованието гимназии.
Езиковите гимназии като Първа английска, Втора Английска, Девета френска гимназия и др. няма да се преименуват с влизане в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование. Това е така, защото тези училища попадат в групата гимназии, при които няма да е необходимо да се вписва означението “профилирана“ или „професионална“, тъй като е включено недвусмислено означение за основния профил или професия. Пример за други такива училища са при Националната търговско-банкова гимназия, Софийската математическа гимназия и Националната природо-математическа гимназия.
Училища, които не са гимназии, но в тях се изучава интензивно език или езици ще подлежат на преименуване. Така например 133 СУ, обаче, известно още като Руското, където езикът се учи интензивно още от първи клас...

 

Виж цялата новина тук: "Монитор"

Автор: Мила Мишева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: