Новини


1Окт2014

По програмите им ще ги познаете: Образование и наука

На всички избори образованието и науката са любима тема в предизборните платформи на партиите, но бързо се забравят след обявяването на резултатите от вота. Секторът е един от най-нереформираните в държавата, а мерките, които реално биха довели до качествено образование се дискутират от години. Затова и предложенията на партиите преди предсрочните парламентарни избори не се различават особено в тази си част. Всяка политическа формация е засегнала повечето от основните проблеми в сектора и е изредила познатите решения. Акцентира се върху финансиране според качеството, връзка с пазара на труда, по-високи учителски заплати, мерки за отпадащите ученици и национални критерии за академично израстване. Разликите между партиите са малко - БСП се различава с изключването на частните училища от държавно финансиране, ГЕРБ - с външна оценка на училища и университети, ДПС - с мерки за децата със специални образователни потребности, Реформаторският блок - с проектно финансиране на наука, а АБВ - с военно обучение.

Въпросът отново е кои от предложенията ще станат факт след изборите така, че следващите партийни програми да не изглеждат по абсолютно същия начин.

ГЕРБ: От всичко по много

Съвременни образователни модели, нови технологии, обучение в самостоятелно и критично мислене, в синхрон с потребностите на бизнеса и държавата. Така ГЕРБ си представят образователната система и уточняват, че са необходими повече средства за сектора. Сред конкретните им мерки за подобряване на образованието са по-високо заплащане и повишаване на квалификацията на учителите, актуализиране на учебните програми с фокус върху практически знания и умения, стимулиране на иновативни учебни методи, въвеждане на електронни учебници, гражданско и здравно образование и инвестиции в училищен спорт. ГЕРБ предлагат външна оценка на резултатите от инвестициите и качеството на образованието, на базата на която ще има специална програма за слабите училища. Връзката с пазара на труда минава през дуалната система - обучение през работа, както и през учебни програми, разработени заедно с бизнеса.

От ГЕРБ не са пропуснали и разкриването на нови детски градини. Сред амбициозните им цели са иновативни форми за ранно образование, повече психолози и ресурсни учители и безплатни занимални.

По отношение на висшето образование от партията на Бойко Борисов искат да обвържат финансирането с качеството, да актуализират програмите според потребностите на бизнеса и да въведат акредитация на университетите от чуждестранни институции.

Частта за наука в програмата на ГЕРБ също звучи много идеалистично - повече средства за сектора, независима оценка на научно-изследователската дейност и финансиране според качеството и националните приоритети, реформа във фонд "Научни изследвания". Партията е предвидила и въвеждане на минимални задължителни критерии за академично израстване.

БСП: Социални мерки за държавните и общинските училища

От БСП акцентират върху това, че националното финансиране трябва да се насочи само към държавните и общинските училища. Конкретните мерки на социалистите включват намаляване на броя на отпадащите ученици "чрез засилване на социалните и възпитателните функции на българското училище", както и социални стимули за учениците в тежко семейно и материално положение. Предвиждат се и възможности за отпадналите от образователната система младежи над 16 г. да получат квалификация. От БСП искат още да развиват извънкласните форми на обучение и да променят професионалното образование според икономическите и социалните потребности на страната и регионите. Включили са и достъпът до интернет във всички училища и университети.

И от партията на Михаил Миков обещават увеличение на учителските заплати и квалификация, както и включване на учителската професия в списъка на регулираните от държавата професии.

В сферата на висшето образование БСП има идеята държавната поръчка да се определя главно от ...

Виж цялата новина тук: Капитал

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: