Новини


31Мар2015

PISA изпитва на компютър - това го знае всяко хлапе

Програмата за международно оценяване на учениците PISA се променя и големият въпрос у нас е дали промяната ще улесни или ще затрудни българските деца, които ще участват в изпита. Както „Животът днес” вече писа, тестът по природни науки в края на април и началото на май ще се проведе изцяло на компютър вместо на хартия. Философията обаче остава същата - да се провери доколко децата умеят да извличат, осмислят, преобразуват и предават информация, да решават проблеми и да прилагат творчески наученото в училище в конкретни житейски ситуации. Тази година ще се изследва и дали децата умеят да работят в екип при решаването на проблемите.

Центърът за контрол и оценка на качеството на образованието (ЦКОКУО) към Министерството на образованието и науката (МОН) е организаторът на изследването у нас. На сайта му wwww.ckoko.bg са публикувани няколко задачи, подобни на тези, които ще бъдат дадени на изпита. Ето една от тях.

СИНЯ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА 

Това е интерактивна задача. Анимация показва как действа електроцентрала, която използва разликата между концентрацията на сол в речна и в океанска вода, за да произвежда електричество. Два контейнера - единият със сладка, а другият със солена вода - са разделени с мембрана, през която могат да преминават само водните молекули. По естествен начин те преминават от контейнера със сладка вода към този със солена. След това под действието на високото налягане водата в контейнера със солена вода изтича по тръба, като движи турбина за производство на електричество.

Въпрос 1. В кои пунктове водните молекули, които идват от реката, могат да бъдат открити по-късно в процеса на действие на електроцентралата? 

За да отговорят правилно на този въпрос, учениците следва да разберат как водата се движи през електроцентралата, представена на диаграмата. След това те трябва да определят, че Пункт 2 и Пункт 4 съдържат водни молекули на водата от реката.

Въпрос 2. Водата в реката има ниска концентрация на сол. Какво става с концентрацията на сол в контейнерите със сладка и със солена вода, когато молекулите преминават през мембраната? Учениците трябва да използват анимацията, за да определят как се променя концентрацията на сол в сладката вода от реката и в солената вода от океана, след като водата премине през мембраната. Възможностите за избор от падащите менюта са: се увеличава, намалява, остава непроменена. Верният отговор е: Когато молекулите преминават през мембраната, концентрацията на сол в контейнера със сладка вода се увеличава, а концентрацията на сол в контейнера със солена вода намалява.

Въпрос 3. В електроцентралата се извършват няколко преобразувания на енергия. Какъв вид преобразуване на енергия се става в турбината и генератора? 

Двете падащи менюта, използвани при този въпрос, съдържат едни и същи четири възможности – четири вида енергия: гравитационна, потенциална, кинетична, електрическа. Учениците трябва правилно да анализират диаграмата и да посочат, че турбината и генераторът преобразуват кинетичната енергия в електрическа.

Въпрос 4. Много електроцентрали използват като източник на енергия изкопаеми горива като нефт и въглища. Защо този нов вид електроцентрала е смятан за по-екологичен от електроцентралите, които използват изкопаеми горива? 

Въпросът изисква да се обясни по какъв начин електроцентралите, които използват изкопаеми горива, увреждат околната среда за разлика от електроцентралата, представена в задачата.

Как да подготвим децата за международното изследване

От 2010 г. „Просвета“ е ексклузивен издател за България на всички тренировъчни задачи и материали по формата PISA. Неговите сборници се използват в обучителни семинари за експерти от регионалните инспекторати по съответните предмети, организирани от фондация „Просвета - София”. Публикуването им позволи широк кръг учители, родители и ученици да се запознаят с този вид задачи. С тях децата отрано се готвят за добро представяне на международното изследване. „През 2011 г. организирахме поредица от еднодневни семинари, в които запознахме над 700 учители с формата на PISA”, посочи г-жа София Димитрова, председател на управителния съвет на фондацията. Тя е образователен експерт с огромен опит - работила е като учител, изследовател, директор на дирекция „Общо образование” в МОН, била е и главен редактор на издателство „Просвета”. Тя препоръчва следните заглавия:

„Подготви се за PISA!“ е поредица от три книги с примерни задачи по четене, математика и природни науки. Те съдържат задачи, които са използвани при предишни изследвания. Има кратко представяне на програмата и описание на оценяваните умения. Примерните задачи осигуряват перфектна подготовка за успешно представяне на теста.

„Външно оценяване и приемен изпит по математика след 7. клас по формáта PISA“ съдържа 60 задачи и 2 примерни теста за външно оценяване и приемен изпит по математика след 7. клас. Със задачите учениците се научават да прилагат знанията си по математика в реални практически ситуации, да развиват четивната, математическата и логическата си грамотност и ще се подготвят успешно за външно оценяване и приемен изпит. Тестовете съдържат по 24 задачи, групирани в два модула и съобразени с изискванията на МОН за провеждане на приемния изпит по математика след 7. клас.

„Външно оценяване по български език и литература за 7. клас по формáта PISA“ е сборник, който проверява нивото на грамотност на учениците в най-широк смисъл като умение за четене, разбиране, осмисляне и интерпретиране на текст. Включени са 23 текста от различни сфери на общуване и жанрове. Задачите са с различна степен на трудност, с избираем отговор и със свободен отговор. Проверяват се уменията на учениците да извличат информация от текст, да я интерпретират и прилагат. Освен това те трябва да открият и осмислят информация, представена в таблици или чрез графики.

„Четене с разбиране по формата PISA“ за 4., 5. и 6. клас са сборници с тестови задачи. Те подпомагат учениците отрано да извличат информация от писмени текстове (карти, таблици, диаграми, схеми). Тестовете в тях проверяват уменията им да четат пълноценно – да извличат съществена информация от текстове от различни сфери на общуване и жанрове.

Всички издания на „Просвета“ ще намерите при представителите и в търговските обекти на издателството – виж www.prosveta.bg. Можете да поръчате и онлайн на www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg, www.ciela.bg. ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ поръчайте от www.e-uchebnik.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: