Новини


29Юли2015

От 15 септември: Хайки за мъртви души в клас

Министърът на образованието проф. Тодор Танев свика на съвещание шефове на просветни инспекторати и директори, за да обяви основните задачи през новата учебна година. Една от тях е проверяването на школата за ученици, които са записани само фиктивно в класните стаи.

Младеж се водел на училище, полицията го обяви за национално издирване

Инспектори проверяват дневниците изненадващо, наказват директорите

Просветното министерство започва изненадващи проверки за "мъртви души" в училище от 15 септември. На шефовете на регионалните инспекторати по образованието е наредено до първи септември да разработят мерки срещу фиктивно записаните ученици. МОН е открил и специален линк на страницата си, на който могат да бъдат подавани сигнали за деца, които не посещават училище, но въпреки това се водят учещи в него. Вече има подадени сигнали от Ихтиман и Пазарджик, директорите са дадени на дисциплинарна комисия, посочи пред "Стандарт" заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

В много от училищата директорите продължават да водят в списъците си "мъртви души" и дори лично дават указания на учителите да не им се пишат отсъствия. Понякога в дневниците срещу имената на тези деца има дори написани оценки, въпреки че кракът им не е стъпвал в класните стаи. Една от причините това да се случва са делегираните бюджети, тъй като училището се притеснява да не загуби част от субсидията си и да няма с какво да плати учителските заплати, ако изключи тези деца. Затова на инспекторите ще бъде наредено да правят по-чести и изненадващи проверки в училищата като превенция срещу "мъртвите души".

"Дали сме препоръка, дори ако проверката на инспектората е заради нещо друго, въпреки това да се проверяват дневниците и да се сравняват отсъствията с присъстващите в класните стаи ученици", посочи Кастрева. По нейните думи отговорността на директори и учители в тези случаи е споделена. "Учителят носи отговорност за детето. Ако нещо се случи с него, докато не е в класната стая, и въпреки това няма отсъствие, той е отговорен, че не е отразил липсата му", посочи Кастрева. За случаи на фиктивно записани ученици санкции ще налагат и шефовете на регионалните инспекторати.

По думите на Кастрева в основното училище една от честите причини за наличие на "мъртви души" е гурбетът. Родителите заминават за няколко месеца на работа в чужбина и вземат детето със себе си, а учителите не му нанасят отсъствия, защото знаят, че ще се върне. Неотдавна и от фондация "Риск монитор" изнесоха подобни данни, като подчертаха, че дори и детето да бъде записано в училище някъде в чужбина, докато е било с родителите си там, когато си дойде, често му се налага да повтаря класа.

В гимназията пък по-често фиктивно записаните ученици се дължат на факта, че те се демотивират да учат. След 16-годишна възраст много от тях често започват работа и спират да се появяват в класните стаи. Директори разправиха за случай, в който ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Стела Стоянова, Владимир Симеонов, Ирина Ангелова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: