Новини


9Фев2016

Накъде Кунева ще поведе образованието

Три и половина по шестобалната система - това беше оценката, която хората поставиха на училищното образование в социологическо проучване за предаването "Референдум" по БНТ тази седмица. С всички условности на социологията и факта, че навярно има разминаване между външното усещане за системата и реалната картина, мнението на извадката от населението е притеснително. То говори за липса на доверие към образованието, недоволство от качеството на обучението и училищната среда и съмнение, че политиците имат воля да променят нещо. Дупките в системата личат и от видими ефекти като ниските резултати на българските ученици на международни тестове, големите инвестиции в частни уроци и нежеланието на мотивирани млади хора да станат учители.

Това е състоянието на сектора, който тази седмица вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева пое да ръководи. Макар смяната на министъра на образованието да имаше единствено политически подбуди (Тодор Танев беше отстранен след изкуствено създаден скандал в седмицата на доклада на Европейската комисия), рокадата поне е повод да си припомним реалните проблеми, които са прекалено фатални, за да продължават да се замитат под килима. Решенията на тези проблеми са свързани с непопулярни мерки, които няма как да се харесат на всички. И тук ще проличи какъв път е избрала Меглена Кунева - на страха и политическите игри или на смелите действия и освобождаването от зависимости. Изборът й ще се отрази не просто на образователната система, а на икономиката и обществото въобще - защото ако училището и университетът не възпитават активни и компетентни граждани, няма кой да движи страната после напред.

В блатото на лошото образование

Докато много хора спореха в шести или в девети клас да се учи "История славянобългарска", първия си срок завърши поредният випуск ученици, 40% от които международното изследване PISA в края на годината ще покаже като функционално неграмотни. Това означава, че могат да четат, пишат и смятат, но не разбират смисъла на текстовете и връзката с реалния живот. Оттам произлиза и ...

Виж цялата новина тук: Капитал

Автор: Люба Йорданова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: