Новини


12Фев2016

МОН: Децата ще имат качествени учебници на 15 септември

С издателите имаме едно и също желание - да решим проблемите, които налагат скъсените срокове за издаване на учебници за първи и пети клас от следващата учебна година. Апелирам издателите да спазят сроковете и да намерим общо решение на тази патриотична задача. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след втората си среща с издателите на учебници през тази седмица.

По време на парламентарен контрол тя припомни, че  Законът за предучилищното и училищното образование е обнародван на 13 октомври 2015 г., а три от стандартите, включително и този за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, са утвърдени на 30 ноември 2015 г. Министър Кунева посочи, че съгласно Закона 9 август 2016 г. е крайният срок за подаване на проекти за учебници и че процедурата след това по одобрение, оценка и отпечатване до доставка на училищата отнема 4-5 месеца. Ще поискам среща с Комисията по образованието и науката в Народното събрание, за да намерим конструктивно решение, заяви тя.

Няма да допусна две неща. Няма да допусна хаос и напрежение в системата и няма да допусна децата да нямат учебник на 15 септември. Не вярвам в отлагането, категорична беше Кунева и посочи, че Законът трябва да бъде спазен.

Новият закон влиза в сила на 1 август 2016 г., той позволява да се използват учебници, които действат сега, а при евентуална невъзможност да има нови учебници. В момента върви процедура по изготвянето на учебници за първи клас, заяви заместник-министър Диян Стаматов. Той посочи, че издателствата в момента работят изключително напрегнато, за да изготвят качествени учебници. Учебници ще има, ще бъдат качествени учебници, продължаваме да дискутираме, заяви г-н Стаматов.

Децата ще имат учебници на 15 септември. Ще намерим начин по тези предмети, при които има съществени различия в съдържанието, децата да получат качествени нови материали, категоричен беше и изпълнителният директор на "Просвета" Никола Кицевски ...

Виж цялата новина тук: МОН

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: