Новини


24Ное2015

Край на скуката в училище

Как да сложим край на скуката в училище? Как да пренесем класната стая в XXI век? Как да обвържем понятия от различни дисциплини и да дадем на децата цялостна представа за заобикалящите ги процеси и явления? Отговорът е много прост – с електронни учебници.

Понятието „електронен учебник“ вече никак не звучи чуждо. Това е обогатен вариант на печатния учебник за ползване на настолен компютър, лаптоп, таблет и дори смартфон. При възприемането на учебния материал с помощта на електрония учебник се включват всички сетива на децата, което прави усвояването на знанията много по-ефективно. Той е незаменим помощник на учителя - спестява му много време за търсене на допълнителни материали и за разнообразяване на часовете му. Интерактивните ресурси привличат вниманието на учениците и те са по-концентрирани в час. Но дори детето да е било разсеяно в училище, ако има такъв учебник у дома, може само или с родител да повтори упражненията, при това учебникът ще му показва грешките и ще го поощрява за верните отговори.

„Просвета” предлага електронни версии на учебниците по всички предмети от 1. до 7. клас. Те са 100 на брой с общо около 10 000 електронни ресурса – 3D визуализации, интерактивни тестове и игри, аудиофайлове, видеоклипове и др. Е-учебниците се купуват на абонаментен принцип за период от 12 месеца. Абонаментът за всеки учебник струва 6,00 лв. с ДДС и се плаща с есемес от мобилен телефон на номер 18420 и текст prosveta5. Покупката става много лесно от електронната книжарница www.e-uchebnik.bg. Нужно е само да се регистрирате. Е-учебниците могат да се използват онлайн. Те непрекъснато се редактират и осъвременяват, добавят се и се подменят ресурси. Ако вече сте закупили е-учебник, който след това е бил обновен, промените ще се отразят в него автоматично.

 

ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ 5. – 7. КЛАС

Разнообразните мултимедийни ресурси в електронните учебници по история и цивилизация за 5. клас на „Просвета“ превръщат обучението във виртуално пътешествие в миналото на родината. Исторически филми на БНТ запознават децата с важни събития и личности: с битките във Върбишкия проход, Траянови врата и Одрин, с делото на владетели като хан Крум, княз Борис I, цар Петър, цар Калоян, цар Иван Асен II, с бележити духовни водачи на българите. Исторически обекти, като Перперикон, Царевец и много други „оживяват“ във видеоклипове, учебни презентации и галерии от снимки. С ключово значение за обучението по история са звукозаписите на историческите извори и задачите към тях. Учениците слушат текста на документите и се учат да ги тълкуват. За развиване на историческото мислене уроците са обогатени с анимирани задачи, а с електронните тестове децата могат сами да проверяват знанията и да попълват пропуските си.

С електронния учебник за 6. клас трудната за разбиране и усвояване история на Възраждането и българския ХХ век става по-близка и разбираема. Чрез 14 филма на Българската национална телевизия пред учениците оживяват делото на Апостола на свободата и героите на Българския Великден, Шипченската епопея, Освобождението, Съединението и Независимостта. За учебника са подготвени звукозаписите на документи от бележити личности, като Паисий Хилендарски, Любен Каравелов, Васил Левски, Стефан Стамболов, цар Борис III, Никола Петков и много други.

С електронния учебник за 7. клас учениците поемат на виртуално пътешествие в Древния Египет, Хатуша в днешна Турция, Персеполис в Иран, двореца в Кносос на о. Крит, светилището в Делфи, Гърция, и други популярни археологически обекти. Множество анимирани задачи ги улесняват в усвояването на трудни понятия, важни събития, дейността на бележити личности; запознават ги с крилати фрази от древността, достигнали до нас. „Просвета“ предлага електронни версии на всички учебници по история и цивилизация на издателството от 5. до 7. клас.

 

ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА 5. – 7. КЛАС

Съдържанието на традиционните хартиени учебници по география и икономика за 5. – 7. клас е допълнено с карти, графични изображения, снимки, филми, интерактивни упражнения и общо над 50 триизмерни визуализации. В урока „Политическата карта на Африка” в учебника за 6. клас, например, картата е представена като един пъзел и държавите се подреждат с помощта на компютърната мишка или с помощта на интерактивната дъска. Подреждайки ги, децата много по-лесно могат да запаметят тази политическа карта. Така един сложен за учениците материал се възприема по-лесно. Включени са 3D визуализации на световни паметници на културата като Статуята на свободата в Ню Йорк и Айфеловата кула в Париж. В триизмерния свят на учебника децата могат и да се „разходят“ из Мачу Пикчу, да разгледат египетските пирамиди в Гиза и потъналия през 1912 година „Титаник“, да проследят атмосферната циркулация и преместването на континенталните плочи.

 

ФИЗИКА И АСТРОНОМИЯ 7. КЛАС

В електронните учебници по физика и астрономия са разработени допълнителни тестове за затвърждаване и разширяване на новите знания по всяка тема. Предложени са голям брой интерактивни задачи и богат илюстративен материал. Най-същественото обаче е, че на учителя са на разположение над 20 видеоклипа на опити, които невинаги е невъзможно да бъдат изпълнени в училище поради липсата на материална база. Тези опити помагат на учениците на „пипнат” конкретното явление или закон, което е директен път към осмислянето и запомнянето му.

 

ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА 7. КЛАС

В електронния учебник по химия и опазване на околната среда са предложени много допълнителни презентации за съставяне на химични формули, за определяне на валентността на елемент по дадена формула, за изравняване на химични уравнения. Учителите разполагат и с много видеоклипове на опити, трудно осъществими в училище, които онагледяват още по-добре свойствата на изучаваните вещества и процеси. Новото поколение ресурси показват атомите и молекулите на изучаваните вещества и връзките между тях в триизмерен вид. Така, с помощта на анимацията, детето може да проследи как си взаимодействат две вещества в реално време.

 

БИОЛОГИЯ И ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА 7. КЛАС

Хартиеният учебник по биология и здравно образование за 7. клас е придружен с различни ресурси в електронния си вариант. Чрез тях преподаването е по-леко и ефективно, а учениците са мотивирани при изучаването на предмета.

Използвани са възможностите, които едноклетъчните организми, растенията, гъбите и безгръбначните животни дават, за да се покаже това, което в клас не може да се онагледи. Включени са видеоклипове и презентации, дикторски текст, видове организми, които са споменати в текста, но не са илюстрирани. Предвидени са анимирани задачи, с които може да се проверява разбирането на информацията. Разработени са ресурси с практическа насоченост и задачи, които подпомагат подготовката за външното оценяване след 7. клас.

Всички издания на “Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: