Новини


6Окт2015

Изпитите след 4. клас – колкото повече, толкова повече

Перифразата на Мечо Пух на известната максима „Колкото повече, толкова по-добре“ в много случаи е по-приложима от оригинала. Особено за учениците. Колкото повече учиш, толкова повече (по-висока оценка) ще получиш. За тези, които през тази учебна година ще се явяват на външно оценяване, залягането над учебниците отрано е още по-важно. Най-малките от тях са четвъртокласниците, които през май 2016 г. ще преживеят първите сериозни изпити в живота си.

В края на 4. клас се проверява нивото по четири предмета - български език и литература, математика, човекът и природата и човекът и обществото. Целта е чрез еднакъв изпит обективно да се установи до каква степен децата са усвоили материала. Резултатите не се вписват в бележниците и не влияят на крайната оценка на учениците за годината. Те оценяват както децата, така и отделния клас и съответното училище. По тази причина изпитът е много важен... за преподавателите.

Но за самочувствието на детето е добре то да се представи отлично. За успешната подготовка на четвъртокласника издателствата „Просвета” и „АзБуки - Просвета” предлагат помагала, разработени по актуалния формат за външно оценяване от различни авторски колективи. Всичките са одобрени от МОН и съдържат както тренировъчни тестове (по всяка тема през учебната година), така и изпитни тестове (върху целия материал), следващи стриктно формата на реалния изпит.

Български език и литература

Най-новото помагало, предназначено да подготвя четвъртокласниците за външното оценяване по български език и литература, е 21 нови теста по български език и литература за външно оценяване в 4. клас“. С помагалото може да се работи през цялата учебна година. Критериите за оценка на диктовките са прецизно и детайлно разработени по формата на МОН и могат да се използват като коректен инструмент за измерване на знанията и уменията на учениците. Приложена е скала за превръщане на точките в оценки. Дадени са и верните отговори на всички задачи.

„Тестове по български език и литература за външно оценяване в 4. клас по новия формат”  на М. Бунева и П. Рангелова („Просвета”) е прекрасно помагало за самоподготовка и самопроверка. То съдържа 4 тренировъчни теста, 6 кратки текста за диктовка и 6 изпитни варианта с художествен или научнопопулярен текст, към който са поставени 11 въпроса с избираем и със свободен отговор. Дава и верните отговори на всички задачи.

„Успешна подготовка за външно оценяване по български език и литература за 4. клас” на  М. Иванова („АзБуки - Просвета”) съдържа текстове за диктовки и за четене с разбиране, 7 тренировъчни теста, разработени в два варианта, и 5 изпитни (с по 11 въпроса). Приложени са верните отговори и критериите за оценяване на диктовките. Има възможност за проверка и самопроверка на знанията, самоподготовка, групова работа и преодоляване на пропуските.

Математика

Помагалата по математика на „Просвета” (с автори  А. Манова, З. Новакова, М. Благоева, Н. Георгиева и Ю. Гарчева) и на „АзБуки - Просвета” (Д. Макавеева, Д. Овчарова и П. Цанкова) са съобразени с частично променения през 2013 г. формат за външно оценяване. Вместо 20 тестови задачи изпитният вариант има 16 с избираем отговор и 3 със свободен отговор. В задачите от 1 до 16 ученикът трябва да огради един от три предложени отговора, който смята за верен. За по-точна диагностика при задачи 17 и 18 от него се изисква да запише само отговора, който е получил, без решението, чрез което е стигнал до него. Последната задача (19) дава най-пълна представа за начина, по който ученикът работи, тъй като нейното решение трябва да бъде записано подробно и цялостно. При вярно решение тя се оценява с 2 точки, а останалите задачи – с по 1. Така максималният възможен резултат е 20 точки, като по определена от МОН скала те се приравняват в цифрова оценка.


Човекът и обществото

Четвъртокласниците ще решават общо 19 задачи по човекът и обществото. Шестнайсет от тях са от познатия вид, а последните три са с отворен отговор. Този тип задачи не предлагат избор от три възможности, а изискват децата да попълнят самостоятелно факти и данни за природата и миналото на България, т.е. проверяват дали е разбрано учебното съдържание. Те са малка стъпка в реформата на средното образование, която насърчава самостоятелното мислене. Засега не се предвижда броят на този тип задачи да се увеличава. Най-вероятно тестът по човекът и обществото и тази година няма да затрудни четвъртокласниците, защото задачите проверяват базисни знания и умения, овладявани във 2., 3. и 4. клас. Децата могат лесно да ги затвърдят с помагалата на “Просвета” (с автори М. Радева, М. Манева, М. Димитрова и М. Босева) и “АзБуки - Просвета” (Е. Михайлова и Н. Беломорска).

Човекът и природата

„Тестове по човекът и природата за външно оценяване в 4. клас по новия формат” на Л. Найденова, М. Кабасанова, К. Манолов и К. Връблянска („Просвета”) е помагало, което съдържа 12 тренировъчни теста и 9 изпитни с по 19 въпроса и с всички верни отговори.

„Успешна подготовка за външно оценяване по човекът и природата за 4. клас по новия формат” на И. Василева, К. Връблянска и С. Кукурина („АзБуки - Просвета”) осигурява целогодишна системна подготовка на учениците. Помагалото съдържа 6 тренировъчни теста в два варианта в съответствие с темите от учебната програма и 5 примерни изпитни теста с по 19 въпроса.

Добър вариант е и сборникът „Изпитни тестове за външно оценяване в 4. клас”.  В него има 8 примерни теста за упражняване и обобщаване на знанията по четирите предмета. Те обхващат въпроси от цялата учебна програма и улесняват преговора и самостоятелната подготовка на четвъртокласниците. Изпитните варианти включват текст, дидактически задачи, самостоятелни упражнения, тестови въпроси с отворен и избираем отговор в зависимост от спецификата на учебния предмет.

Дати на изпитите след 4. клас:

Математика – 10 май 2016 г.

Български език и литература – 12 май 2016 г.

Човекът и природата – 13 май 2016 г.

Човекът и обществото – 16 май 2016 г.

А вие купихте ли на детето си електронни учебници от „Просвета“? Влез, разгледай, харесай и купи на www.e-uchebnik.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: