Новини


21Май2015

Есета за любовта вместо за Яворов (ОБЗОР)

Казват скала за оценяване, когато проверят писмените работи
Тестът бе готов два часа и половина преди изпита
Абитуриенти масово загърбиха Яворов, за да пишат за любовта. Произведението, което се падна на матурата по български език и литература, бе "Ще бъдеш в бяло" на Пейо К. Яворов. Върху него експертите бяха формулирали темата "Любовта като храм", по която зрелостниците можеха да пишат интерпретативно съчинение или есе.
След изпита учениците масово заявиха, че са избрали да пишат есета, защото "там може да се разтягат локуми за любовта и да не пишеш за Яворов". Мнозина признаха, че поезията им е изглеждала "сложничка" за анализ, затова са предпочели да разсъждават върху любовта. Други заявиха, че не са се готвили особено внимателно за Яворов, защото неговите "Заточеници" се паднаха на матурата през 2013 година. Няколко поредни ученици бяха категорични, че се надяват на четворка, въпреки че са писали "общи приказки, че любовта е свята като храм". Момче от столичен техникум разказа, че споделило с проверителите "личен опит", а друг дванадесетокласник разказал затрогващата история на родителите си, които били заедно от деца и любовта им била свята. Друг абитуриент развил тезата, че повечето млади двойки избирали да се оженят в църква, за да докажат, че "любовта е толкова свята, колкото и храмът". Като цяло учениците са предпочели да не разсъждават върху произведението. Редовна практика на зрелостните изпити по литература е около една трета от учениците да не пишат никакъв текст, тъй като въпреки това само с решаване на теста могат да изкарат добра оценка или дори петица в зависимост от скалата. Друга една трета избират есето, често защото не могат да кажат нищо за литературното произведение и автора му.
Все още не е ясно каква оценка ще могат да изкарат тази година абитуриентите, които са се отказали да пишат текстове, но са решили теста, тъй като скалата, по която точките се приравняват към шестобалната система, все още не е ясна. Министър Тодор Танев ще я разпише едва след като минат изпитите. Той заяви: "Правим класиката, това, което е било правено до тук и се е оказало, че работи", което по всяка вероятност означава, че вдигане на скалата няма да има. До момента обикновено 23 точки, изкарани на теста, са достатъчни за тройка. Тестът за матурата бе генериран в 5,30 сутринта вчера и престоя два часа и половина на специално защитен сайт, за който директорите получиха пароли едва в осем сутринта, когато изпитът стартира. Преди това в социалните мрежи се появиха спекулации, че възможни автори са Елин Пелин, Вазов или Алеко, но по-късно авторите им обявиха, че просто са се пошегували. Самият тест пък според учениците бил учудващо лесен и можел да се реши "дори само със знанията до осми клас".


Разказ на емигрант на изпита в 7-и клас

Разказът на българския емигрант Мирослав Пенков "На изток от Запада" се падна за преразказване на учениците от седми клас. Тъй като творбата е дълга, те трябваше да преразкажат само част от нея. Тя е написана в "Аз" повествование, а децата трябваше да я преразкажат от името на неутрален разказвач. Експертът на МОН Красимира Александрова поясни, че за децата няма непознати думи, единственото, което се нуждаело от пояснение, било думата "мрянка". Ученици разказаха, че текстът им се е сторил лесен, но имало много детайли, които не могли да възпроизведат.
Мирослав Пенков е завършил Първа английска езикова гимназия, след което бива приет в Университета в Арканзас, където получава бакалавърска степен по психология, а след това и магистърска по творческо писане. Сборникът му "На изток от Запада", откъдето е едноименният разказ, е издаден в 11 държави. В момента Пенков преподава в Университета в Северен Тексас.


Не разсъждавайте, а преразказвайте

Преразказът трябва да отговаря на осем критерия, за да получи висока оценка. Един от тях е в текста да не се вмъкват собствени интерпретации, коментари и разсъждения, а да се преразказва от правилното лице. Много важен е изборът на правилното глаголно време, в което да бъде направен преразказът, както и употребата на останалите глаголни времена. Децата трябва да се съобразят с поставената дидактическа задача от чие име да бъде преразказът, да преразказват вярно, точно и последователно текста. Естествено да се спазват пунктуационната, правописната и граматичната норма, да преобразуват пряката реч от текста в непряка. Не е маловажно и графичното оформяне на текста.


Спипаха 18 да преписват

Най-много анулирани работи в Кърджали, в град Септември спря токът
34 писмени работи са анулирани на зрелостния изпит вчера. От тях 18 са били заловени при опит за преписване, а 16 младежи са използвали мобилна техника по време на изпита.
Най-много анулирани работи има в област Кърджали - общо 15. Четири от тях са за преписване, а 11 абитуриенти са хванати, докато са опитвали да ползват мобилните си телефони. В София-град са анулирани общо 5 работи - 2 за преписване и 3 за ползване на мобилна техника. В Русе са заловени трима преписвачи, а в област Пловдив и София-област са хванати по двама. В резултат на видеонаблюдението са установени и нарушения на квестор извън изпитна зала, за което ще му бъде потърсена дисциплинарна отговорност.
В СОУ "Христо Смирненски", град Септември, пък е спрял токът поради авария след началото на зрелостния изпит. Със съдействието на кмета и след намесата на авариен екип в рамките на 30 минути повредата е отстранена и захранването е възстановено. По време на изпита в ГХП "Св. св. Кирил и Методий" - град Пловдив, е имало срив във видеонаблюдението, който е отстранен от фирмата, поддържаща камерите.
Общо 52 886 ученици се явиха на изпита от випуск 58 745 абитуриенти. 4300 камери записваха матурите във всички училища в страната, а квесторите бяха 10 000. Освен по двама квестори в изпитна зала такива имаше и в коридорите. Ако записът от камерите покаже недвусмислено преписване, което квесторите не са заловили или са подпомогнали, те могат да бъдат наказани със забележка, предупреждение за уволнение, а в особено драстичните случаи - с уволнение.


Кмет даде коктейл за абитуриенти

В навечерието на абитуриентските балове кметът на община Благоевград Атанас Камбитов организира тържествен прием за завършващите от випуск 2015 в града. За първи път градоначалник на областния център прави такъв жест към зрелостниците. Пред сградата на кметството управникът и младежите си направиха снимки. След това ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: