Новини


31Авг2015

Две международни изследвания очакват учениците през 2016 г.

Наред с редовните национални външни оценявания след 4-ти и 7-и клас и матурите след 12-и клас, родните ученици ще трябва да се подготвят за още две международни изследвания през следващата учебна година. И двете проучвания - PIRLS и ISSC - се очакват през пролетта на 2016 г.

PIRLS е сред най-авторитетните изследвания в света, което мери уменията за четене на четвъртокласниците. То измерва способностите на децата да разбират съдържанието на различни текстове и да извличат и използват прочетената информация. От 2001 г. се провежда на всеки пет години, като догодина България ще участва в него за четвърти пореден път, заедно с около 60 страни от целия свят. Следващото изследване е планирано за пролетта на 2016 г. с около 4800 ученици от 150 български училища. Международният доклад от проучването ще бъде публикуван в края на 2017 г.

В другото изследване - ISSC, което проучва по какъв начин младите хора се подготвят за ролята си на граждани, ще трябва да се включат учениците от 8-и клас и техните учители. То се осъществява от Международната асоциация за оценяване на образователните постижения (IEA). Целта му е да предостави данни за познанията и уменията на учениците по теми, свързани с гражданското образование, както и за отношението им към гражданството и гражданската проблематика. За първи път страната ни ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: