Новини


7Юли2015

България е на опашката в ЕС по учещи възрастни

България заема незавидното предпоследно място в ЕС по брой на възрастни, заети в т.нар. "учене през целия живот". Доста зле е положението и с ранно отпадащите от училище деца, чийто брой расте. Това са част от изводите от годишния доклад на просветното министерство за изпълнението на Стратегията за учене през целия живот в периода 2014-2020 г. 

Страната ни се движи с твърде слаби темпове към набелязаната цел за 2020 г. - 5% участие на населението между 25-64 г. в учене през целия живот, констатират авторите на доклада. За 2014 г. се регистрира незначително повишаване на дела на хората, участвали във формално или неформално образование или обучение - само с 0.1 п.п. до 1.8%. По този показател България е на 27-о място в ЕС, като след нас е само Румъния (1.5%). За поредна година се увеличава и дистанцията ни със средната стойност за страните в ЕС, където около 10.7% от възрастните учат - за 2014 г. тази разлика стига до 8.9%.

Въпреки колебливото нарастване на учещите се възрастни през последните 3 години през 2014 г. броят им намалява значително - с близо ...

Виж цялата новина тук: Сега

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: